Wat is een Mzungu? - AIESEC in Nederland

Wat is een Mzungu?

Vorig jaar ging ik naar Oeganda voor een stage. Mijn grootste angst was verhuizen naar een onbekend land en mijn familie en vrienden achterlaten. Ik moest me zes maanden voor vertrek voorbereiden en op die D-day had ik zoiets van, ... ok dit is het! Ik was echt nieuwsgierig naar het land en de mensen met wie ik zou samenleven, want ik had geen idee hoe ik in zo'n situatie zou reageren.

Indrukken van Oeganda tijdens haar vrijwilligerservaring

Alles verliep heel goed. We woonden in een groot huis met Nederlanders en lokale mensen (die in het bestuur van AIESEC Uganda zaten). Ze waren erg vriendelijk, net als alle andere bewoners in Uganda. Iedereen maakte een praatje, wilde jouw naam weten of noemde je gewoon mzungu (dit betekent 'rijke' blanke). Elke avond aten we samen. Zij kookten voor ons en omgekeerd, soms maakten we zelfs samen eten. Als je een Ugandees zou vragen wat hun favoriete avondeten is, zullen ze nog steeds 'rijst' zeggen, ook al eten ze dat elke avond. We hebben geprobeerd spaghetti voor ze te maken, maar dat vonden ze niet echt lekker. Na het eten kregen we dansles. Dit was zo leuk.

Ik waardeer die kleine dingen echt, net als twee uur lang de was doen (want je moet alles met de hand doen) en als je eindelijk klaar bent kom je erachter dat de waslijn vol is of dat het begint te regenen. Daar deed het er gewoon niet toe, want er was geen haast of stress.

Ik heb een geweldige ervaring opgedaan in Uganda als stagiaire in het Lubaga ziekenhuis. We hadden de mogelijkheid om van afdeling te veranderen en we gingen naar een gezondheidscentrum in een klein dorp. Het heeft me veel geleerd, zoals tevreden en gelukkig zijn met de dingen die je al hebt. In plaats van je te richten op alles wat je beter had kunnen doen of nog niet gedaan hebt.

Ik nam bijvoorbeeld wat knuffeldieren mee naar het kleine dorp en een klein meisje met HIV van haar moeder was zo blij toen ze het cadeau kreeg. Ze heeft geen idee wat voor impact HIV op haar leven zal hebben, maar op dat moment was ze gelukkig en dat was het belangrijkste. Het was terug naar de basis, zoals water halen bij de pomp. En 's avonds was het zo donker, dat je gewoon de hele nacht naar de sterrenhemel wilde staren.

Uganda en de jungle verkennen tijdens vrijwilligerswerk

Dat was een van de mooiste dingen die ik heb gezien. Het was echt leerzaam om te zien hoe de mensen in Uganda alles regelen. In het dorp leerde de kok ons chappati's maken. En als je een ei bakt, dat op de chapatti legt en oprolt, heb je de beroemde Uganda Rolex! In de weekenden maakten we mooie tochten met andere Nederlandse stagiaires, die mijn vrienden werden. Ik heb vriendschappen gesloten en een punt bereikt waarop ik me thuis voelde. Dus ik moedig iedereen aan om een buitenlandse ervaring aan te gaan, zodat je jezelf kunt blootstellen aan de manier van leven van andere culturen.

 Marissa in Oeganda met andere projectdeelnemers

Dit bericht is geschreven door Marissa Traets. Marissa ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!