Ghana, het lachende land - AIESEC in Nederland

Ghana, het lachende land

Ongeveer 6000 kilometer van Nederland vandaan begon mijn AIESEC ervaring. Vanwege mijn tussenjaar wilde ik iets doen. Niet alleen reizen maar ook iets wat met mijn studie te maken heeft. Toen vond ik de Medicine Project, de perfecte combinatie van leren in een ziekenhuis en reizen.

In oktober 2017 begon ik aan de Medicine Project in Ghana. Samen met iemand die ik tijdens de voorbereidingsdagen heb leren kennen, reisde ik naar Kumasi, de tweede stad van Ghana en ons verblijf voor de eerste 6 weken. Het meest interessante aan dit project is het leren kennen van de verschillen tussen Nederland en Ghana. Drie van deze verschillen zijn mij het meest opgevallen.

In het ziekenhuis hebben ze niet veel instrumenten en minder medicijnen dan in Europa. Hierdoor kunnen ze niet voldoen aan de Nederlandse normen. Dit gebrek heeft echter geen invloed op de zorg voor de patiënten. Ze vinden hun eigen manier om de beste zorg te geven. Zes weken heb ik met veel plezier in het ziekenhuis gewerkt. De mensen die er werkten hebben ons veel geleerd, niet alleen op medisch gebied, maar ook over hun cultuur. Onze mentor leerde ons bijvoorbeeld naaien op een oude matras. Hij liet ons zelfs een paar hechtingen zetten tijdens een operatie.

Onze mentor leerde ons ook veel over de Ghanese cultuur. Samen met hem werden we uitgenodigd op een bruiloft van de zus van een arts die we kenden uit het ziekenhuis. Ik denk een van de meest geweldige ervaringen in Ghana. Omdat we 6 weken op dezelfde plek woonden en werkten, waren we uiteindelijk geïntegreerd in deze cultuur; jouw boodschappen doen op dezelfde markt, dezelfde trotro's gebruiken om naar het werk te gaan en met veel verschillende personen kunnen praten.

Ghana, niet alleen ver weg in afstand, ook ver van onze westerse cultuur. Terwijl wij leven in een tijd waarin het normaal is om twee keer de wereld rond te reizen, hebben sommige mensen in Ghana nog nooit een ander dorp gezien, behalve hun eigen dorp. Vragen naar bezienswaardigheden is zinloos omdat ze het zelf nooit gedaan hebben. Dit is maar een voorbeeld, maar het deed me beseffen dat we in onze cultuur niet meer gelukkig zijn met de dingen waar we gelukkig mee zouden moeten zijn (bijvoorbeeld reizen) en dat we gewoon de massa volgen. We willen altijd meer en reizen is daar slechts een onderdeel van. Met dit in gedachten hoop ik een beetje van deze Ghanese mindset mee te krijgen en probeer ik anders tegen dingen aan te kijken.

Het laatste verschil is volgens mij het mooiste kenmerk van de Ghanese bevolking. In Ghana wonen mensen van alle verschillende religies naast elkaar. In Ghana wonen rijke en arme mensen naast elkaar. En ze accepteren elkaar allemaal. Misschien is dat de reden dat Ghana een lachend land is.

 

Dit bericht is geschreven door Tess Bulten. Tess ging op vrijwillige Geneeskunde-project met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!