Ghana, het lachende land - AIESEC in Nederland

Ghana, het lachende land

Ongeveer 6000 kilometer van Nederland vandaan begon mijn AIESEC ervaring. Vanwege mijn tussenjaar wilde ik iets doen. Niet alleen reizen maar ook iets wat met mijn studie te maken heeft. Toen vond ik de Medicine Project, de perfecte combinatie van leren in een ziekenhuis en reizen.

In oktober 2017 begon ik aan de Medicine Project in Ghana. Samen met iemand die ik tijdens de voorbereidingsdagen heb leren kennen, reisde ik naar Kumasi, de tweede stad van Ghana en ons verblijf voor de eerste 6 weken. Het meest interessante aan dit project is het leren kennen van de verschillen tussen Nederland en Ghana. Drie van deze verschillen zijn mij het meest opgevallen.

In het ziekenhuis hebben ze niet veel instrumenten en minder medicijnen dan in Europa. Hierdoor kunnen ze niet voldoen aan de Nederlandse normen. Dit gebrek heeft echter geen invloed op de zorg voor de patiënten. Ze vinden hun eigen manier om de beste zorg te geven. Zes weken heb ik met veel plezier in het ziekenhuis gewerkt. De mensen die er werkten hebben ons veel geleerd, niet alleen op medisch gebied, maar ook over hun cultuur. Onze mentor leerde ons bijvoorbeeld naaien op een oude matras. Hij liet ons zelfs een paar hechtingen zetten tijdens een operatie.

Onze mentor leerde ons ook veel over de Ghanese cultuur. Samen met hem werden we uitgenodigd op een bruiloft van de zus van een arts die we kenden uit het ziekenhuis. Ik denk een van de meest geweldige ervaringen in Ghana. Omdat we 6 weken op dezelfde plek woonden en werkten, waren we uiteindelijk geïntegreerd in deze cultuur; jouw boodschappen doen op dezelfde markt, dezelfde trotro's gebruiken om naar het werk te gaan en met veel verschillende personen kunnen praten.

Ghana, niet alleen ver weg in afstand, ook ver van onze westerse cultuur. Terwijl wij leven in een tijd waarin het normaal is om twee keer de wereld rond te reizen, hebben sommige mensen in Ghana nog nooit een ander dorp gezien, behalve hun eigen dorp. Vragen naar bezienswaardigheden is zinloos omdat ze het zelf nooit gedaan hebben. Dit is maar een voorbeeld, maar het deed me beseffen dat we in onze cultuur niet meer gelukkig zijn met de dingen waar we gelukkig mee zouden moeten zijn (bijvoorbeeld reizen) en dat we gewoon de massa volgen. We willen altijd meer en reizen is daar slechts een onderdeel van. Met dit in gedachten hoop ik een beetje van deze Ghanese mindset mee te krijgen en probeer ik anders tegen dingen aan te kijken.

Het laatste verschil is volgens mij het mooiste kenmerk van de Ghanese bevolking. In Ghana wonen mensen van alle verschillende religies naast elkaar. In Ghana wonen rijke en arme mensen naast elkaar. En ze accepteren elkaar allemaal. Misschien is dat de reden dat Ghana een lachend land is.

 

Dit bericht is geschreven door Tess Bulten. Tess ging op vrijwillige Geneeskunde-project met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!