Gastvrijheid is meer dan een kopje koffie - AIESEC in Nederland

Gastvrijheid is meer dan een kopje koffie

Hier in Marokko betekent gastvrijheid meer dan het Nederlandse kopje koffie met een plakje ontbijtkoek. Als je bij mensen thuis wordt uitgenodigd krijg je in ieder geval muntthee met 4 suikerklontjes en worden er schaaltjes met eten voor je neergezet. 'Coelie', krijg ik altijd te horen. Wat 'eet' betekent. En dit geldt niet alleen voor goede vrienden of familie. Soms ook voor wildvreemden.

Zoals een paar dagen geleden. Ik zat alleen op een bankje in de zon totdat er twee Marokkaanse meisjes naast me kwamen zitten. We raakten aan de praat over Marokko, culturen en ons leven. Na een tijdje te hebben gekletst vroegen ze of ik zin had om mee rond te wandelen door de stad. Zo kwam het dat ik de hele rest van de middag met ze heb gespendeerd en uiteindelijk bij een van de twee, Sarah, thuis uit werd genodigd voor een kopje thee.

Haar moeder begroette me in haar badjas met 3 zoenen en zei dat we in de salon konden gaan zitten. Dit is de mooiste plek van het huis die alleen wordt gebruikt als er gasten zijn.

Ik voelde me een beetje ongemakkelijk dat ik zo werd verwelkomd in een vreemd huis, maar Sarah zei dat ik kon doen alsof ik thuis was. Haar moeder bracht ons thee en allerlei eten. Naast dadels, amandelen en olijven was er cake en melui (een soort pannenkoeken). Het smaakte allemaal heerlijk en ik had mijn portie suiker voor de rest van de week wel binnen.

Sarah vertelde me dat ze 5 jaar geleden mee had gedaan aan de missverkiezingen in Marokko. Mede dankzij de kattenopvang van de buren. Ze had tegen de jury verteld dat ze de kattenopvang had opgericht en de mensen waren hier van onder de indruk. En zo kwam het dat Sarah 3e werd bij de missverkiezing. Dit had tot gevolg dat kattenopvang beroemd werd. Eigenlijk werd iedereen hier beter van.

Na dit verhaal was ik wel benieuwd naar de kattenopvang, dus gingen we op bezoek bij de buren. Hier konden we zo naar binnen lopen. De deur stond altijd open voor bezoek, vertelde Sarah me. Maar liefst 80 katten troffen we aan. In allerlei soorten en maten, en allemaal met hun eigen gewoontes. Kater James kwam in mijn nek zitten terwijl hij enthousiast kopjes gaf en een ander katje kroop al spinnend in mijn armen. Vaak vertrouw ik katten niet helemaal. Echter waren deze katten echte schatjes. Ik gaf ze aandacht en ik kreeg er heel wat kopjes voor terug. Er waren blinde katten, manke katten, normale katten en kleine kittens. De eigenaar kende ze allemaal. Sarah bleef op een afstandje, eigenlijk hield ze helemaal niet van katten.

Na vier weken in Marokko ben ik al vaak verrast door de gastvrijheid van mensen. Soms wat ongemakkelijk ga ik in op de uitnodigingen. Ik merk dat ik heel erg gewend ben iets terug te geven als ik iets krijg. Geven en nemen als soort ruilhandel, maar ik merk nu dat niemand dat hier van mij verwacht. Gister zag ik zelf eindelijk een kans om gastvrij te zijn. Ik had aardbeien gekocht en wilde ze delen met 3 Duitse meisjes. Na heel wat gestamel namen ze ieder een mini aardbei. Nadat ik zei dat het echt te veel was voor mij alleen pakten ze ieder nog een kleintje. Ze waren veel te beleefd. Nu snap ik de Marokkaanse moeders die me telkens aandringen om meer te eten. Het is fijn om gezellig samen te eten en te drinken. De reden dat mensen je uitnodigen is omdat ze graag willen delen.



Dit bericht is geschreven door Janneke Jolink. Janneke ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!