6 Filippijnse street foods die je niet voor mogelijk houdt - AIESEC in Nederland

6 Filippijnse street foods die je niet voor mogelijk houdt

Pas in 1946 zijn de ruim 7000 eilanden waar de Filippijnen uit bestaat onafhankelijk geworden. Als gevolg van 300 jaar bezetting door de Spanjaarden (oorspronkelijk onder koning Filips, naar wie het land is vernoemd) en meteen daarna nog bijna een halve eeuw door de Amerikanen, heeft dit land een rijke historie met vele Westerse invloeden. Toch zie je op elke straathoek in de hoofdstad Manilla de meest bizarre street foods voorbij komen waar de 350 jaar lange Westerse bezetting geen invloed op lijkt te hebben gehad. Overigens zijn deze gerechten voor Westerlingen misschien bizar, voor de meeste Filippino's is het als een boterham met hagelslag. Wij zetten er een aantal op een rijtje.

1. Balut

Een van de meest karakteristieke snacks van de Filipijnen, het wordt overal verkocht: Balut. Het gaat hier om een twee-tot-drie weken ontwikkeld eenden embryo dat nog in het ei verborgen zit. De locals beweren dat je er sterker van wordt. Ze breken het ei gecontroleerd open en zuigen eerst het vocht eruit, waarna ze de substantie in een paar happen naar binnen werken. Ondanks dat het er voor ons Westerlingen nogal onsmakelijk uit kan zien vinden de meeste toeristen het een grote meevaller als ze het eenmaal hebben geprobeerd - voor alles is een eerste keer!

2. Isaw

Een typisch Filipijns gerecht, geroosterde kippen- of varkens ingewanden. De blaas, de darmen, het hart, allerlei inwendige attributen worden per soort op houten stokjes geregen en op smaak gebracht met barbecueworst of chili-azijn dressing.

3. Eén dag oud

Liefhebbers van schattige jonge diertjes zullen er geen grote fan van zijn. Het gaat hier namelijk om een kuikentje en - de naam zegt het eigenlijk al - deze is slechts één dag oud. Het beestje wordt in zijn geheel gefrituurd. De kop is volgens locals het meest smaakvol, maar ook de knapperige pootjes en de soms wat bittere ingewanden zijn voor veel Filipino's een welkom lunch hapje.

4. Adidas

Er is in de Filippijnen geen deel van de kip dat wordt weggegooid, behalve de veren misschien. Zelfs de klauwen van het beestje worden hier op de grill gegooid en het resultaat wordt (met een humoristische ondertoon) 'Adidas' genoemd. Het is als het eten van kippenhuid dat je gewend bent van een normale kippenpoot, alleen dan zonder kippenvlees eronder...

5. Helm

Zoals gezegd, niets van de kip gaat verloren, zo ook niet de kop (de helm). Om de geroosterde kippenkop op de juiste manier te verorberen breekt men het schema open en zuigt men de hersenen en andere lekkernijen eruit.

6. Walkman

Zoals je inmiddels hebt gemerkt houden Filippino's van catchy en makkelijk te onthouden benamingen voor hun street snacks. De 'Walkman' is een gegrild varkers oor. Heb je hem toch liever fijngehakt samen met de snuit, de lever en de wangen, probeer dan meteen zelfs de meest populaire street food in de Filippijnen: 'Sisig'.

In andere culturen kom je altijd wel dingen tegen die je niet zou verwachten, maar dat is juist het mooie en spannende van reizen en ontdekken. Van backpacken kun je natuurlijk het een en ander leren maar de echte 'cultural experience' krijg je pas als je gaat wonen tussen de locals en een band met ze opbouwt, al is het maar voor een paar weken. Door vrijwilligerswerk te doen in het buitenland kun je bijdragen aan de samenleving en tegelijkertijd jezelf onderdompelen in een vreemde cultuur die je nieuwe perspectieven op het leven kan bieden.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!