De essentie van feminisme - AIESEC in Nederland

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen?

-door Iasmina Caramidariu

Veel mensen staan huiverig tegenover feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten.

Waarom is dat zo? Waarom krijgt feminisme een slechte naam, ook al is het gewoon een normale en menselijke waarde die we allemaal zouden moeten hebben? Nou, toen ik met veel mensen sprak en de oorzaken analyseerde, realiseerde ik me dat er een enorme verkeerde voorstelling en interpretatie van feminisme is op de sociale media. Omdat de boosste stem meestal het luidst is, vergeten veel mensen de werkelijke betekenis en het doel van de feministische beweging en gendergelijkheid.

Dus, hoe kunnen we eigenlijk helpen bij het overbrengen van de essentie van het feminisme door klein te beginnen in ons dagelijks leven?

Volg A.T.I.C FRAMEWORK: ( door een niet zo bekende feministe: Iasmina Caramidariu). 

Rem de TABOO over gendergelijkheid!

 

Waar A.T.I.C. voor staat:

 

AANPAKKEN: Wijs op grappen/acties die niet in overeenstemming zijn met gendergelijkheid. Pak het probleem aan om deel uit te maken van de oplossing!

Vaak neemt de maatschappij zinnen als: "Vrouwen horen in de keuken" of gedragen zich op een niet zo respectvolle manier tegenover vrouwen (zoals catcalling of agressieve communicatie). Wanneer dit gebeurt, zelfs in onze vriendengroep, is het heel belangrijk om erop te wijzen en te zeggen dat dit niet in orde is. Ook al klinkt het niet erg cool, als je voor de juiste zaak staat en iets aankaart wat niet in orde is, zal dat andere mensen aan het denken zetten over hun aanpak en uiteindelijk veranderen, omdat ze zien dat het op geen enkele manier geaccepteerd of grappig is.

-(dit is vooral nuttig voor mannen en hun vriendengroep, door dit toe te passen kunnen zij een enorme verandering ten goede bewerkstelligen).

WEES TRANSPARANT: Kom op voor jouw waarden! Wees niet bang om jezelf een feminist te noemen. Wees transparant!

Ik ben gewoonlijk niet bedreven in etiketten, maar ik denk dat in deze situatie, jezelf feminist noemen helpt om het bewustzijn te vergroten en de TABOO over dit onderwerp te doorbreken. Feminisme is een menselijke waarde waar we allemaal voor zouden moeten staan. Met zoveel problemen in de geschiedenis met betrekking tot gendergelijkheid, geweld tegen vrouwen en vrouwenrechten is het essentieel om vooruit te streven naar gelijkheid. En helaas zijn er nog steeds veel grote problemen en misbruik tegen vrouwen over de hele wereld. Dus als je zegt dat je feminist bent, is de kans groter dat andere mensen dat ook overwegen. Je hebt wel degelijk invloed op andere mensen! jouw voice matters!

 

WEES INCLUSIEF: Betrek alle geslachten bij het probleem. We maken allemaal deel uit van de oplossing.

Feminisme gaat niet alleen over vrouwen.we hebben mannen en alle geslachten nodig om deel uit te maken van de oplossing! Dit onderwerp is voor iedereen en iedereen kan iets doen om bij te dragen aan de oplossing, klein beginnen, we kunnen samen een grote verandering maken!

 

 

CONVERSEREN: Praat over feminisme. Praat over gendergelijkheid!

Ik heb het gevoel dat veel vrouwen onderling actief praten over feminisme. Maar dit is nog steeds een taboe om over te praten tussen de seksen en met jouw familie en vrienden bijvoorbeeld. En er zijn veel mensen die niet uitgesloten willen worden van het gesprek, maar ze weten niet hoe ze erover moeten beginnen of hoe ze een verandering kunnen bewerkstelligen. Als ieder van ons hierover meer gaat praten met onze vrienden, met mannen, met onze familie, dan helpen we om meer mensen te laten beseffen dat dit een serieus probleem is en dat we er allemaal tenminste iets kleins aan kunnen doen. Iedereen heeft een stem in het feminisme!

 

 

  • Blog door Iasmina Caramidariu. De post is geïnspireerd op haar training over "De essentie van feminisme".
  • ATIC-kader door Iasmina Caramidariu
  • Voor trainingen, presentaties en lezingen neem je contact met haar op via Instagram: iasmina_cara_
  • Haar persoonlijke blog komt binnenkort uit, dus blijf daarvoor op de hoogte!
Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!