De essentie van feminisme - AIESEC in Nederland

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen?

-door Iasmina Caramidariu

Veel mensen staan huiverig tegenover feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten.

Waarom is dat zo? Waarom krijgt feminisme een slechte naam, ook al is het gewoon een normale en menselijke waarde die we allemaal zouden moeten hebben? Nou, toen ik met veel mensen sprak en de oorzaken analyseerde, realiseerde ik me dat er een enorme verkeerde voorstelling en interpretatie van feminisme is op de sociale media. Omdat de boosste stem meestal het luidst is, vergeten veel mensen de werkelijke betekenis en het doel van de feministische beweging en gendergelijkheid.

Dus, hoe kunnen we eigenlijk helpen bij het overbrengen van de essentie van het feminisme door klein te beginnen in ons dagelijks leven?

Volg A.T.I.C FRAMEWORK: ( door een niet zo bekende feministe: Iasmina Caramidariu). 

Rem de TABOO over gendergelijkheid!

 

Waar A.T.I.C. voor staat:

 

AANPAKKEN: Wijs op grappen/acties die niet in overeenstemming zijn met gendergelijkheid. Pak het probleem aan om deel uit te maken van de oplossing!

Vaak neemt de maatschappij zinnen als: "Vrouwen horen in de keuken" of gedragen zich op een niet zo respectvolle manier tegenover vrouwen (zoals catcalling of agressieve communicatie). Wanneer dit gebeurt, zelfs in onze vriendengroep, is het heel belangrijk om erop te wijzen en te zeggen dat dit niet in orde is. Ook al klinkt het niet erg cool, als je voor de juiste zaak staat en iets aankaart wat niet in orde is, zal dat andere mensen aan het denken zetten over hun aanpak en uiteindelijk veranderen, omdat ze zien dat het op geen enkele manier geaccepteerd of grappig is.

-(dit is vooral nuttig voor mannen en hun vriendengroep, door dit toe te passen kunnen zij een enorme verandering ten goede bewerkstelligen).

WEES TRANSPARANT: Kom op voor jouw waarden! Wees niet bang om jezelf een feminist te noemen. Wees transparant!

Ik ben gewoonlijk niet bedreven in etiketten, maar ik denk dat in deze situatie, jezelf feminist noemen helpt om het bewustzijn te vergroten en de TABOO over dit onderwerp te doorbreken. Feminisme is een menselijke waarde waar we allemaal voor zouden moeten staan. Met zoveel problemen in de geschiedenis met betrekking tot gendergelijkheid, geweld tegen vrouwen en vrouwenrechten is het essentieel om vooruit te streven naar gelijkheid. En helaas zijn er nog steeds veel grote problemen en misbruik tegen vrouwen over de hele wereld. Dus als je zegt dat je feminist bent, is de kans groter dat andere mensen dat ook overwegen. Je hebt wel degelijk invloed op andere mensen! jouw voice matters!

 

WEES INCLUSIEF: Betrek alle geslachten bij het probleem. We maken allemaal deel uit van de oplossing.

Feminisme gaat niet alleen over vrouwen.we hebben mannen en alle geslachten nodig om deel uit te maken van de oplossing! Dit onderwerp is voor iedereen en iedereen kan iets doen om bij te dragen aan de oplossing, klein beginnen, we kunnen samen een grote verandering maken!

 

 

CONVERSEREN: Praat over feminisme. Praat over gendergelijkheid!

Ik heb het gevoel dat veel vrouwen onderling actief praten over feminisme. Maar dit is nog steeds een taboe om over te praten tussen de seksen en met jouw familie en vrienden bijvoorbeeld. En er zijn veel mensen die niet uitgesloten willen worden van het gesprek, maar ze weten niet hoe ze erover moeten beginnen of hoe ze een verandering kunnen bewerkstelligen. Als ieder van ons hierover meer gaat praten met onze vrienden, met mannen, met onze familie, dan helpen we om meer mensen te laten beseffen dat dit een serieus probleem is en dat we er allemaal tenminste iets kleins aan kunnen doen. Iedereen heeft een stem in het feminisme!

 

 

  • Blog door Iasmina Caramidariu. De post is geïnspireerd op haar training over "De essentie van feminisme".
  • ATIC-kader door Iasmina Caramidariu
  • Voor trainingen, presentaties en lezingen neem je contact met haar op via Instagram: iasmina_cara_
  • Haar persoonlijke blog komt binnenkort uit, dus blijf daarvoor op de hoogte!
Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!