Hoe het wijzen met de vinger schadelijk kan zijn voor duurzaam gedrag

Hoe het wijzen met de vinger schadelijk kan zijn voor duurzaam gedrag

Wat is dat artikel waar je op klikte? En waarom heeft het zo'n rare titel? Heb ik de juiste definitie van vingerwijzen in mijn hoofd? Ja, waarschijnlijk wel, dus laten we het uitwerken. Maar eerst wat vragen.

Ga je met het vliegtuig als je op zomervakantie gaat? Eet je avocado's? Gebruikt u tandpasta? Koop je jouw kleding bij H&M? Gebruikt u notitieboeken? Koopt u een nieuwe telefoon als jouw huidige kapot gaat? Eet u vlees? Of eet u vleesvervangers?

Als je duurzaam probeert te leven, kun je nog steeds met de vinger wijzen...Hoe voel je je bij deze vragen? Misschien niet zo geweldig, ook al heb je sommige van deze vragen met nee beantwoord. Dit is wat vingerwijzen is en voelt. Er kan altijd meer gedaan worden. Dat betekent dat er altijd wel iets aan te merken valt op iemands manier van leven. Maar zo zou het niet moeten zijn. We kiezen allemaal onze weg in duurzaamheid.

Hoewel het geen probleem is om anderen te informeren of te corrigeren, kan het leiden tot ontmoediging van duurzaam gedrag. Hypocrisie is een veelbesproken onderwerp op het gebied van duurzaamheid. In hoeverre is hypocrisie en vingerwijzen goed of slecht? Dit is een dunne lijn.

 

Wat is duurzame hypocrisie en is dat slecht?

Natuurlijk moeten we zeggen dat negatieve hypocrisie niet handig is. Het is ongepast om te zeggen dat je "zo bewust bent" en "anderen niet moeten reizen" en vervolgens het vliegtuig te pakken zonder zelfs maar over de gevolgen na te denken. Ook het liegen over, of greenwashingjouw duurzame acties is ongewenste. Echter, kijkend naar de individueel niveauwe zijn mensen. En we kunnen niet verwachten dat iemand zomaar zijn gedrag volledig verandert. Het begint vaak met veranderen waar het het eenvoudigst is en wat goed voelt. Bovendien kan het neem wat tijd om meer te leven een van de oorzaken van het vingerwijzen is greenwashingduurzaam. Vaak werkt het niet als je tegen iemand zegt "vanaf nu moet je helemaal stoppen met het eten van dieren". Voor sommigen werkt het misschien, maar voor de meeste anderen is het effectiever om te zeggen "wow je slaat al 3 keer per week vlees over, leuk!".

De meesten van ons moeten sommige aspecten kiezen om positief te veranderen, en dat is goed. Dit betekent echter ook dat andere handelingen die zij verrichten misschien niet helemaal onschadelijk zijn voor het milieu. Daarom is hypocrisie of gewoon "proberen" tot op zekere hoogte geen slechte zaak.

 

Dus, dit vingerwijzen, waar komt dat vandaan?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen oordelen anderen, en het heeft nauwelijks iets met jou te maken. Dat klopt. Mensen beoordelen je misschien om zich superieur te voelen of omdat het de aandacht verlegt van henzelf naar anderen. En het ding is dat we het allemaal doen, zelfs als je zegt dat je het niet doet. Het zit in onze natuur om ons bewust te zijn van onze omgeving, zodat we ergens naar kunnen handelen en onszelf verdedigen. Echter, in deze wereld, hebben we (hopelijk) hebben dit overlevingsinstinct niet nodig 24/7 meer. Bovendien hebben we allemaal "frame dingen anders in het leven. Framing gaat over hoe wij de werkelijkheid waarnemen, organiseren en erover communiceren. Bijgevolg kunnen we duurzaamheid op verschillende manieren framen, dus hoe creëren we een perfect duurzaam gedrag? Of meer toepasselijk, hoe kunnen we simpelweg onzemet de vinger wijzen kan duurzaam gedrag ontmoedigeneigen ingekaderde werkelijkheid over duurzaam gedrag aan anderen.

 

Wat kunnen we aan dit veroordelend gedrag doen?

Nou, het is vrij eenvoudig. Het kan beginnen met een normaal gesprek met iemand en door meer vragen te stellen over zijn perspectief en waar hij vandaan komt. Zo kun je beter begrijpen waarom zij deze houding of perceptie van de wereld hebben. Dan denk je misschien anders over jouw oordeel in de eerste plaats en kun je hen jouw kijk op het onderwerp laten zien en kun je elkaar helpen in plaats van met de vinger naar elkaar te wijzen. Zij doen tenminste iets goed?

Eén ding is zeker. Het helpt niet als je mensen neerhaalt die hun best doen. Ze zouden kunnen stoppen met het maken van kleine impacts vanwege jouw commentaar. Ze zouden kunnen denken dat het niet uitmaakt wat ze doen, omdat hun impact uiteindelijk niets oplevert.

Dus, de conclusie is, dames en heren, dat te veel met de vinger wijzen slecht is voor het milieu. En zitten we niet allemaal in hetzelfde team? Team laten we deplaneet niet vernietigen waar we op leven? Dat dachten we al. Laten we elkaars hand nemen in deze beweging in plaats van jouw te gebruiken om anderen te sturen.

Om iets te bereiken moet je samenwerken en niet met de vinger wijzen.


Hé, wat leuk dat je op dit artikel hebt geklikt en denkt waar gaat dit nu weer over? Nou, dat zal snel duidelijk worden. Wie zijn dan die 'wij' waar je steeds over leest? Het antwoord is twee meiden die er zweet, bloed en tranen in hebben gestoken om deze blog voor jullie te schrijven, dus je kunt beter het hele artikel uitlezen. Mijn naam is Puck en ik ben een 22-jarige studente die in Utrecht woont. Momenteel ben ik net klaar met mijn bachelor Global Sustainability Science en doe ik vrijwilligerswerk voor AIESEC als ER manager. En dan het tweede meisje ben ik, Boukje, die ook 22 jaar oud is, alleen studeer ik niet hetzelfde. Ik studeer Fine Arts aan de HKU en ben de content creator van AIESEC in Utrecht.

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!