Hoe het wijzen met de vinger schadelijk kan zijn voor duurzaam gedrag

Hoe het wijzen met de vinger schadelijk kan zijn voor duurzaam gedrag

Wat is dat artikel waar je op klikte? En waarom heeft het zo'n rare titel? Heb ik de juiste definitie van vingerwijzen in mijn hoofd? Ja, waarschijnlijk wel, dus laten we het uitwerken. Maar eerst wat vragen.

Ga je met het vliegtuig als je op zomervakantie gaat? Eet je avocado's? Gebruikt u tandpasta? Koop je jouw kleding bij H&M? Gebruikt u notitieboeken? Koopt u een nieuwe telefoon als jouw huidige kapot gaat? Eet u vlees? Of eet u vleesvervangers?

Als je duurzaam probeert te leven, kun je nog steeds met de vinger wijzen...Hoe voel je je bij deze vragen? Misschien niet zo geweldig, ook al heb je sommige van deze vragen met nee beantwoord. Dit is wat vingerwijzen is en voelt. Er kan altijd meer gedaan worden. Dat betekent dat er altijd wel iets aan te merken valt op iemands manier van leven. Maar zo zou het niet moeten zijn. We kiezen allemaal onze weg in duurzaamheid.

Hoewel het geen probleem is om anderen te informeren of te corrigeren, kan het leiden tot ontmoediging van duurzaam gedrag. Hypocrisie is een veelbesproken onderwerp op het gebied van duurzaamheid. In hoeverre is hypocrisie en vingerwijzen goed of slecht? Dit is een dunne lijn.

 

Wat is duurzame hypocrisie en is dat slecht?

Natuurlijk moeten we zeggen dat negatieve hypocrisie niet handig is. Het is ongepast om te zeggen dat je "zo bewust bent" en "anderen niet moeten reizen" en vervolgens het vliegtuig te pakken zonder zelfs maar over de gevolgen na te denken. Ook het liegen over, of greenwashingjouw duurzame acties is ongewenste. Echter, kijkend naar de individueel niveauwe zijn mensen. En we kunnen niet verwachten dat iemand zomaar zijn gedrag volledig verandert. Het begint vaak met veranderen waar het het eenvoudigst is en wat goed voelt. Bovendien kan het neem wat tijd om meer te leven een van de oorzaken van het vingerwijzen is greenwashingduurzaam. Vaak werkt het niet als je tegen iemand zegt "vanaf nu moet je helemaal stoppen met het eten van dieren". Voor sommigen werkt het misschien, maar voor de meeste anderen is het effectiever om te zeggen "wow je slaat al 3 keer per week vlees over, leuk!".

De meesten van ons moeten sommige aspecten kiezen om positief te veranderen, en dat is goed. Dit betekent echter ook dat andere handelingen die zij verrichten misschien niet helemaal onschadelijk zijn voor het milieu. Daarom is hypocrisie of gewoon "proberen" tot op zekere hoogte geen slechte zaak.

 

Dus, dit vingerwijzen, waar komt dat vandaan?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen oordelen anderen, en het heeft nauwelijks iets met jou te maken. Dat klopt. Mensen beoordelen je misschien om zich superieur te voelen of omdat het de aandacht verlegt van henzelf naar anderen. En het ding is dat we het allemaal doen, zelfs als je zegt dat je het niet doet. Het zit in onze natuur om ons bewust te zijn van onze omgeving, zodat we ergens naar kunnen handelen en onszelf verdedigen. Echter, in deze wereld, hebben we (hopelijk) hebben dit overlevingsinstinct niet nodig 24/7 meer. Bovendien hebben we allemaal "frame dingen anders in het leven. Framing gaat over hoe wij de werkelijkheid waarnemen, organiseren en erover communiceren. Bijgevolg kunnen we duurzaamheid op verschillende manieren framen, dus hoe creëren we een perfect duurzaam gedrag? Of meer toepasselijk, hoe kunnen we simpelweg onzemet de vinger wijzen kan duurzaam gedrag ontmoedigeneigen ingekaderde werkelijkheid over duurzaam gedrag aan anderen.

 

Wat kunnen we aan dit veroordelend gedrag doen?

Nou, het is vrij eenvoudig. Het kan beginnen met een normaal gesprek met iemand en door meer vragen te stellen over zijn perspectief en waar hij vandaan komt. Zo kun je beter begrijpen waarom zij deze houding of perceptie van de wereld hebben. Dan denk je misschien anders over jouw oordeel in de eerste plaats en kun je hen jouw kijk op het onderwerp laten zien en kun je elkaar helpen in plaats van met de vinger naar elkaar te wijzen. Zij doen tenminste iets goed?

Eén ding is zeker. Het helpt niet als je mensen neerhaalt die hun best doen. Ze zouden kunnen stoppen met het maken van kleine impacts vanwege jouw commentaar. Ze zouden kunnen denken dat het niet uitmaakt wat ze doen, omdat hun impact uiteindelijk niets oplevert.

Dus, de conclusie is, dames en heren, dat te veel met de vinger wijzen slecht is voor het milieu. En zitten we niet allemaal in hetzelfde team? Team laten we deplaneet niet vernietigen waar we op leven? Dat dachten we al. Laten we elkaars hand nemen in deze beweging in plaats van jouw te gebruiken om anderen te sturen.

Om iets te bereiken moet je samenwerken en niet met de vinger wijzen.


Hé, wat leuk dat je op dit artikel hebt geklikt en denkt waar gaat dit nu weer over? Nou, dat zal snel duidelijk worden. Wie zijn dan die 'wij' waar je steeds over leest? Het antwoord is twee meiden die er zweet, bloed en tranen in hebben gestoken om deze blog voor jullie te schrijven, dus je kunt beter het hele artikel uitlezen. Mijn naam is Puck en ik ben een 22-jarige studente die in Utrecht woont. Momenteel ben ik net klaar met mijn bachelor Global Sustainability Science en doe ik vrijwilligerswerk voor AIESEC als ER manager. En dan het tweede meisje ben ik, Boukje, die ook 22 jaar oud is, alleen studeer ik niet hetzelfde. Ik studeer Fine Arts aan de HKU en ben de content creator van AIESEC in Utrecht.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!