3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

Ongelijkheid is een toestand van niet gelijk zijn. Dit kan op vele manieren voorkomen en veroorzaakt verschillende sociale en welzijnsproblemen. Denk aan het niet gelijk zijn in status, rechten, beloning, levensstandaard of kansen. Deze ongelijkheid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het land waar je geboren bent. jouw geslacht en andere factoren. Corona heeft deze situatie er helaas niet beter op gemaakt. Volgens de OESO is de inkomens- en vermogensongelijkheid op het hoogste niveau van de afgelopen halve eeuw. Ongelijkheid gaat gepaard met een kortere levensduur, meer criminaliteit en minder geluk. Het is dus van groot belang de ongelijkheid op alle mogelijke manieren te verminderen.

TED talks zijn showcases voor sprekers die in korte tijd (18 minuten of minder) hun inspirerende en goed geformuleerde ideeën willen presenteren. In dergelijke TED talks willen de sprekers je informeren en inspireren over een bepaald interessant onderwerp. Daarom hebben we een aantal inspirerende TED talks over ongelijkheid voor je op een rijtje gezet. De sprekers in deze video's beschrijven hun kijk op ongelijkheid. Maar ook wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, tot nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg om dit te veranderen.

 

Een psychologische kijk op ongelijkheid

Keith Payne - psycholoog legt uit dat wij ons als mensen voortdurend vergelijken met anderen. Dit heeft een belangrijke invloed op ongelijkheid en politieke verdeeldheid. Vaak nemen mensen die zich achtergesteld voelen ook niet deel aan de politiek. Ze stemmen vaak niet eens. Dit betekent dat als deze cyclus niet wordt doorbroken, de achterblijvers altijd aan de minder rijke kant van de samenleving zullen blijven. Bekijk het hier.

 

Digitalisering en ongelijkheid

Francois Candelon - kunstmatige intelligentie en digitaal onderzoeker legt uit hoe de digitale transformatie heeft geleid tot de opkomst van ongelijkheid. Volgens hem hebben de grote digitale titanen alle macht in handen en dat vergroot de ongelijkheid. Om deze macht evenwichtiger te maken, zouden overheden digitale disruptie moeten stimuleren. Dit houdt in dat er een transformatie zou plaatsvinden van de grote wereldwijde macht meer lokaal en evenwichtig. De macht zou dan niet bij de digitale titanen liggen, maar in de landen zelf. Bekijk het hier.

 

De (onbewuste) onwetendheid over ongelijkheid

Dan Ariely - hoogleraar psychologie en gedragseconomie legt uit dat uit zijn onderzoek blijkt dat mensen vaak niet weten hoe ongelijk (of gelijk) de wereld is. Er is een groot verschil tussen wat mensen denken dat de situatie is, de ideale en de werkelijke situatie. Hij noemt dit de sluier van onwetendheid. In onze eigen ervaringen moeten we ons bewust zijn van wat echt is en wat we denken dat echt is. Bekijk het hier.

Deze TedTalks geven veel inzicht in hoe ongelijkheid ontstaat en in stand wordt gehouden. Laat deze je inspireren om hier zelf over na te denken. Als je begrijpt wat er gebeurt, heb je misschien ook meer zicht op hoe je dit kunt veranderen. Deze kleine stappen die we samen zetten kunnen een grote impact hebben!

 


Hallo, mijn naam is Bonnie, ik ben 22 jaar en momenteel ben ik Product Manager van het Marketing Team in Twente. Hoe mensen, omstandigheden en gebeurtenissen de wereld vormen en wat we daaruit kunnen halen, heeft altijd mijn interesse gehad. Als resultaat van mijn AIESEC tijd gebruik ik deze ervaring om meer te leren over hoe wij als individuen een grote impact kunnen hebben.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!