Omgaan met de stress van thuiswerken - AIESEC in Nederland

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Studeren en thuiswerken

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan thuiswerken - enkele daarvan zijn bewezen een hogere productiviteit en minder verloop. Volgens een studie over telewerken kunnen werknemers met zeer complexe banen die niet veel samenwerking of sociale steun vereisen, beter presteren dan hun collega's op kantoor.

Hoe aantrekkelijk thuiswerken ook is, volgens een studie van de Verenigde Naties uit 2017 rapporteren mensen die thuis werken meer stress. Een aanzienlijk deel van de stress is te wijten aan het hogere gebruik van mobiele apparaten.

Waarom kan thuiswerken stressvol zijn?

 

1. Gebrek aan structuur

Een gebrek aan grenzen over wanneer je moet beginnen met werken (en stoppen!), wanneer je moet opstaan en gaan slapen, wanneer je moet uitloggen van sociale media, en nog veel meer, kan voelen als echte vrijheid. Na verloop van tijd kunnen flexibele werktijden echter veranderen in te lange werktijden en kan het gebrek aan beperkingen je het gevoel geven dat je geen controle meer hebt.

Tip: Ken de spelregels en stel grenzen vast

Hoe lang ga je werken of studeren? Stel een routine in - wanneer u begint, wanneer is de volgende pauze en wanneer u klaar bent. Het belangrijkste is dat u een functionele werkruimte inricht waarin u zich kunt concentreren op uw werk zonder afleiding. Een studieruimte kan u helpen jouw persoonlijke ruimte te verdelen in een ruimte om te werken en een ruimte om te ontspannen. Voor stressbeheersing is het van cruciaal belang dat u uw werk niet meeneemt naar uw bed of een andere plek die bedoeld is voor ontspanning en andersom.

 

2. Te veel afleiding

Focus tijdens thuiswerk

Als studenten moeten we bij online lessen lange uren voor een computerscherm zitten en ons concentreren op complexe onderwerpen. Les volgen vanuit ons eigen huis maakt het soms moeilijk om voor langere tijd een staat van concentratie of flow te bereiken. E-mail, TV en sociale media kunnen ons allemaal van slag brengen. Het is eenvoudig om een paar minuten toe te geven, maar het is heel goed mogelijk om urenlang afgeleid te zijn.

Tip: Minimaliseer afleiding.

Als je niet in een rustige omgeving woont, investeer dan in een ruisonderdrukkende koptelefoon of oordoppen. Leg jouw telefoon weg tijdens het studeren, bijvoorbeeld in een lade of in een andere kamer. Het is bewezen dat deze methode de kans verkleint dat u van uw bureau opstaat omdat u tijdens het werk meer moeite moet doen om jouw telefoon te bereiken.

 

3. thuiswerken en sociaal isolement

Het is natuurlijk gemakkelijker om je te concentreren als je in jouw thuis bent, zonder collega's die op willekeurige tijden langs jouw komen om een praatje te maken. Maar wanneer we geen behoefte hebben aan sociale interactie tijdens de werkdag - wanneer we niet automatisch mensen tegenkomen buiten degenen met wie we samenwonen - kunnen we eenzaam worden voordat we het beseffen.

Tip: Plan sociale interacties zolang ze veilig zijn.

Bellen met vrienden en familie kan een groot verschil maken. Sms een oude vriend, vraag hoe het met hem gaat - dat zal jullie beiden een beter gevoel geven. Je kunt jouw eigen ondersteunend netwerk van vrienden, studiegenoten of gelijkgestemden relatief eenvoudig creëren via groepen op sociale media, geplande meet-ups of zelfs sms-groepen. Je kunt ook reeds bestaande groepen vinden via sociale media of online.

Video bellen

Thuiswerken kan een gevoel van vrijheid en flexibiliteit geven, maar wees je bewust van de verborgen stressfactoren. Door deze tips toe te passen, kunt u profiteren van de extra voordelen van thuiswerken zonder de extra stress. Dit is een grote stap in de richting van een gezond evenwicht tussen werk en privéleven tijdens de pandemie.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!