Student zijn is een opwindende tijd, maar het kan ook moeilijk zijn, vooral als het op budgetteren aankomt. Als student leef je waarschijnlijk met een krap budget, met beperkte inkomsten en veel uitgaven. Met een correcte budgettering kun je echter het beste halen uit jouw terwijl je financiële zorgen vermijdt. In deze gids bekijken we enkele van de beste strategieën voor budgetteren voor studenten.
1. Bepaal jouw inkomen
De eerste stap in de planning is uitzoeken hoeveel geld je hebt. Dit is inclusief geld dat je verdient met een parttime baan, beurzen, subsidies of ouderlijke betalingen. Zodra je jouw inkomsten hebt bepaald, kun je beginnen met het plannen van jouw uitgaven.
2. jouw uitgaven identificeren
Identificeer vervolgens jouw uitgaven. Huur, nutsvoorzieningen, boodschappen, vervoer, studiemateriaal en recreatie vallen hier allemaal onder. Maak een inventarisatie van jouw uitgaven en bereken hoeveel je aan elk uitgeeft. Dit helpt je om inzicht te krijgen in jouw wekelijkse uitgaven en waar je geld kunt besparen.
3. Maak een budgetplan
Maak een budgetstrategie met behulp van de gegevens uit stap 1 en 2. Dit houdt in dat je jouw inkomsten toewijst aan jouw uitgaven, zodat je weet hoeveel geld je elke maand te besteden hebt. Om jouw uitgaven bij te houden en jouw succes te meten, kun je een spreadsheet of een budgetteringshulpmiddel gebruiken.
4. Bezuinig op onnodige uitgaven
Bezuinigen op onnodige uitgaven is een van de effectiefste manieren om geld te besparen. Hieronder vallen uit eten gaan, koffie kopen en spontane aankopen. Om geld te besparen op benodigdheden, kun je overwegen om jouw lunch mee te nemen, jouw eigen koffie te zetten en in discountwinkels te kopen.
5. Gebruik studentenkorting
Als student kom je in aanmerking voor een aantal voordelen. Denk hierbij aan korting op vervoer, amusement en eten. Neem altijd jouw studentenkaart mee en informeer naar studentenkortingen voordat je een transactie doet.
6. Plan voor onverwachte uitgaven
Onverwachte kosten kunnen elk moment opduiken, dus het is belangrijk om je hierop voor te bereiden. Overweeg om elke maand geld opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven zoals auto-onderhoud, medische kosten of onverwachte reizen.
7. Volg jouw uitgaven
Houd ten slotte de uitgaven jouw bij om ervoor te zorgen dat je binnen het jouw budget blijft. Dit houdt in dat je bonnetjes bewaart, de jouw financiële rekening in de gaten houdt en het jouw uitgavenplan regelmatig bijwerkt. Dit helpt je bij het identificeren van plaatsen waar je mogelijk te veel uitgeeft en bij het maken van de nodige veranderingen.
Budgetteren is een belangrijke vaardigheid die studenten moeten ontwikkelen. Je kunt het meeste halen uit jouw middelen en financiële zorgen voorkomen door een budget op te stellen, te bezuinigen op onnodige uitgaven en je voor te bereiden op onverwachte uitgaven. Vergeet niet om jouw uitgaven bij te houden en waar nodig wijzigingen aan te brengen om ervoor te zorgen dat je op schema ligt om jouw financiële doelstellingen te halen.