Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Studeren en thuiswerken

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan thuiswerken - enkele daarvan zijn bewezen een hogere productiviteit en minder verloop. Volgens een studie over telewerken kunnen werknemers met zeer complexe banen die niet veel samenwerking of sociale steun vereisen, beter presteren dan hun collega's op kantoor.

Hoe aantrekkelijk thuiswerken ook is, volgens een studie van de Verenigde Naties uit 2017 rapporteren mensen die thuis werken meer stress. Een aanzienlijk deel van de stress is te wijten aan het hogere gebruik van mobiele apparaten.

Waarom kan thuiswerken stressvol zijn?

 

1. Gebrek aan structuur

Een gebrek aan grenzen over wanneer je moet beginnen met werken (en stoppen!), wanneer je moet opstaan en gaan slapen, wanneer je moet uitloggen van sociale media, en nog veel meer, kan voelen als echte vrijheid. Na verloop van tijd kunnen flexibele werktijden echter veranderen in te lange werktijden en kan het gebrek aan beperkingen je het gevoel geven dat je geen controle meer hebt.

Tip: Ken de spelregels en stel grenzen vast

Hoe lang ga je werken of studeren? Stel een routine in - wanneer u begint, wanneer is de volgende pauze en wanneer u klaar bent. Het belangrijkste is dat u een functionele werkruimte inricht waarin u zich kunt concentreren op uw werk zonder afleiding. Een studieruimte kan u helpen jouw persoonlijke ruimte te verdelen in een ruimte om te werken en een ruimte om te ontspannen. Voor stressbeheersing is het van cruciaal belang dat u uw werk niet meeneemt naar uw bed of een andere plek die bedoeld is voor ontspanning en andersom.

 

2. Te veel afleiding

Focus tijdens thuiswerk

Als studenten moeten we bij online lessen lange uren voor een computerscherm zitten en ons concentreren op complexe onderwerpen. Les volgen vanuit ons eigen huis maakt het soms moeilijk om voor langere tijd een staat van concentratie of flow te bereiken. E-mail, TV en sociale media kunnen ons allemaal van slag brengen. Het is eenvoudig om een paar minuten toe te geven, maar het is heel goed mogelijk om urenlang afgeleid te zijn.

Tip: Minimaliseer afleiding.

Als je niet in een rustige omgeving woont, investeer dan in een ruisonderdrukkende koptelefoon of oordoppen. Leg jouw telefoon weg tijdens het studeren, bijvoorbeeld in een lade of in een andere kamer. Het is bewezen dat deze methode de kans verkleint dat u van uw bureau opstaat omdat u tijdens het werk meer moeite moet doen om jouw telefoon te bereiken.

 

3. thuiswerken en sociaal isolement

Het is natuurlijk gemakkelijker om je te concentreren als je in jouw thuis bent, zonder collega's die op willekeurige tijden langs jouw komen om een praatje te maken. Maar wanneer we geen behoefte hebben aan sociale interactie tijdens de werkdag - wanneer we niet automatisch mensen tegenkomen buiten degenen met wie we samenwonen - kunnen we eenzaam worden voordat we het beseffen.

Tip: Plan sociale interacties zolang ze veilig zijn.

Bellen met vrienden en familie kan een groot verschil maken. Sms een oude vriend, vraag hoe het met hem gaat - dat zal jullie beiden een beter gevoel geven. Je kunt jouw eigen ondersteunend netwerk van vrienden, studiegenoten of gelijkgestemden relatief eenvoudig creëren via groepen op sociale media, geplande meet-ups of zelfs sms-groepen. Je kunt ook reeds bestaande groepen vinden via sociale media of online.

Video bellen

Thuiswerken kan een gevoel van vrijheid en flexibiliteit geven, maar wees je bewust van de verborgen stressfactoren. Door deze tips toe te passen, kunt u profiteren van de extra voordelen van thuiswerken zonder de extra stress. Dit is een grote stap in de richting van een gezond evenwicht tussen werk en privéleven tijdens de pandemie.

Meer lezen
Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!