Mijn eerste regionale conferentie - AIESEC in Nederland

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om perspectieven op leiderschap uit te wisselen en hun bijdrage te leveren aan de invloed van AIESEC. Wij vroegen Tim Kobussen, de huidige voorzitter van AIESEC in Maastricht, om zijn getuigenis met ons te delen. 

"We zijn met de auto naar Polen gereisd om de Regionale Voorzittersvergadering bij te wonen, een vijfdaagse conferentie met plaatselijke comitévoorzitters uit heel Europa. Helaas kan ik u niet meenemen door alle hoogte- en dieptepunten van deze week. Toch wil ik enkele hoogtepunten delen, de momenten die me diep geraakt hebben en die me, alles welbeschouwd, voor altijd bij zullen blijven.

De eerste dag betekende deelnemen aan een Grootste les ter wereld evenement. Hier verzamelen we veel AIESECers om tegelijkertijd op scholen lessen te geven over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's).

We werden verdeeld in groepen van vier, met voorzitters uit heel Europa. We gingen met plaatselijk vervoer naar de school en zonder veel tijd om ons voor te bereiden stonden we voor dertig ongeconcentreerde tieners. De leuke uitdaging was dat de presentatie die we moesten geven eigenlijk gemaakt was voor kinderen van de lagere school, en zoals we weten houden tieners er niet van als kinderen behandeld te worden. Het zweet liep over mijn rug toen we ons door onze presentatie heen bluften.

De inhoud had te maken met anders etenom het milieu te bevorderen (SDG 12 - verantwoorde consumptie en productie). We bespraken gepassioneerd de gevolgen van het eten van vlees en de voordelen van een gezonde voeding, terwijl zestig ogen ons onbevangen aanstaarden. Hoewel, dat is misschien niet helemaal waar. Twee zeer betrokken kinderen wilden leren en leken onze boodschap te begrijpen. Ze stelden vragen en in hun ogen kon je tekenen van verwondering zien. Dus dacht ik bij mezelf: misschien was dat genoeg; misschien zou het veranderen van de gedachten van zelfs maar één kind tot verandering leiden.

Een andere sterke herinnering die ik was tijdens een van de sessies op deconferentie zelf. Ons werd gevraagd onze ogen te sluiten en ons voor te stellen dat we ergens over vijftig jaar zouden lopen.

Je hebt met een oude vriend afgesproken in een schaduwrijk café. Het is koud buiten, en u past jouw jas aan terwijl een rilling over jouw ruggengraat loopt. Je kijkt om en ziet een jonge vrouw op je afkomen. jouw ogen zijn niet meer wat ze ooit waren, en pas als ze dichtbij is zie je het AIESEC-logo op haar trui. En dan vroegen ze ons: nou, beste deelnemer, hoe voelt dat? En natuurlijk zouden we enthousiast zijn; we zouden de jonge professional toejuichen voor haar bereidheid om het blauw naar voren te halen.

Maar tegelijkertijd bleef ik persoonlijk denken aan die oude vriend die ik zou ontmoeten, zittend in dat bruine café, met een bijna lege pint in de hand, kijkend naar het hologram van een nieuwsanker. Grappig genoeg zaten alle vrienden die ik kon bedenken in AIESEC of zaten ze er nog steeds in. En zo realiseerde ik me dat boven alles de mensen de kracht zijn van deze organisatie, die op alle niveaus probeert te verbinden in plaats van te verdelen.

Met deze twee verhalen hoop ik van harte dat jouw het beeld van deze conferentie niet vertroebeld heeft. Deze vertellen u niet precies wat we hebben gedaan of wat we hebben besproken, realiseer ik me, maar het zegt wel iets over de dingen die AIESEC doet en de filosofie die aan deze activiteiten ten grondslag ligt. Het moet u in ieder geval overtuigd hebben van de verdienste om voorzitter van een Plaatselijk Comité te worden, want er zijn niet veel andere functies waarbij je kunt feesten met Italianen, Serviërs, Turken en Britten en de volgende ochtend wakker wordt met een beetje slaaptekort maar een nieuwe kijk op het leven."

Als u op zoek bent naar een ervaring zoals in deze getuigenis, waar leiderschap centraal staat bij alles wat we doen, sluit u dan aan bij AIESEC! Tim werd voorzitter van zijn Local Committee slechts 6 maanden nadat hij lid was geworden, en ook jij kunt deze kans krijgen.

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!