Mijn eerste regionale conferentie - AIESEC in Nederland

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om perspectieven op leiderschap uit te wisselen en hun bijdrage te leveren aan de invloed van AIESEC. Wij vroegen Tim Kobussen, de huidige voorzitter van AIESEC in Maastricht, om zijn getuigenis met ons te delen. 

"We zijn met de auto naar Polen gereisd om de Regionale Voorzittersvergadering bij te wonen, een vijfdaagse conferentie met plaatselijke comitévoorzitters uit heel Europa. Helaas kan ik u niet meenemen door alle hoogte- en dieptepunten van deze week. Toch wil ik enkele hoogtepunten delen, de momenten die me diep geraakt hebben en die me, alles welbeschouwd, voor altijd bij zullen blijven.

De eerste dag betekende deelnemen aan een Grootste les ter wereld evenement. Hier verzamelen we veel AIESECers om tegelijkertijd op scholen lessen te geven over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's).

We werden verdeeld in groepen van vier, met voorzitters uit heel Europa. We gingen met plaatselijk vervoer naar de school en zonder veel tijd om ons voor te bereiden stonden we voor dertig ongeconcentreerde tieners. De leuke uitdaging was dat de presentatie die we moesten geven eigenlijk gemaakt was voor kinderen van de lagere school, en zoals we weten houden tieners er niet van als kinderen behandeld te worden. Het zweet liep over mijn rug toen we ons door onze presentatie heen bluften.

De inhoud had te maken met anders etenom het milieu te bevorderen (SDG 12 - verantwoorde consumptie en productie). We bespraken gepassioneerd de gevolgen van het eten van vlees en de voordelen van een gezonde voeding, terwijl zestig ogen ons onbevangen aanstaarden. Hoewel, dat is misschien niet helemaal waar. Twee zeer betrokken kinderen wilden leren en leken onze boodschap te begrijpen. Ze stelden vragen en in hun ogen kon je tekenen van verwondering zien. Dus dacht ik bij mezelf: misschien was dat genoeg; misschien zou het veranderen van de gedachten van zelfs maar één kind tot verandering leiden.

Een andere sterke herinnering die ik was tijdens een van de sessies op deconferentie zelf. Ons werd gevraagd onze ogen te sluiten en ons voor te stellen dat we ergens over vijftig jaar zouden lopen.

Je hebt met een oude vriend afgesproken in een schaduwrijk café. Het is koud buiten, en u past jouw jas aan terwijl een rilling over jouw ruggengraat loopt. Je kijkt om en ziet een jonge vrouw op je afkomen. jouw ogen zijn niet meer wat ze ooit waren, en pas als ze dichtbij is zie je het AIESEC-logo op haar trui. En dan vroegen ze ons: nou, beste deelnemer, hoe voelt dat? En natuurlijk zouden we enthousiast zijn; we zouden de jonge professional toejuichen voor haar bereidheid om het blauw naar voren te halen.

Maar tegelijkertijd bleef ik persoonlijk denken aan die oude vriend die ik zou ontmoeten, zittend in dat bruine café, met een bijna lege pint in de hand, kijkend naar het hologram van een nieuwsanker. Grappig genoeg zaten alle vrienden die ik kon bedenken in AIESEC of zaten ze er nog steeds in. En zo realiseerde ik me dat boven alles de mensen de kracht zijn van deze organisatie, die op alle niveaus probeert te verbinden in plaats van te verdelen.

Met deze twee verhalen hoop ik van harte dat jouw het beeld van deze conferentie niet vertroebeld heeft. Deze vertellen u niet precies wat we hebben gedaan of wat we hebben besproken, realiseer ik me, maar het zegt wel iets over de dingen die AIESEC doet en de filosofie die aan deze activiteiten ten grondslag ligt. Het moet u in ieder geval overtuigd hebben van de verdienste om voorzitter van een Plaatselijk Comité te worden, want er zijn niet veel andere functies waarbij je kunt feesten met Italianen, Serviërs, Turken en Britten en de volgende ochtend wakker wordt met een beetje slaaptekort maar een nieuwe kijk op het leven."

Als u op zoek bent naar een ervaring zoals in deze getuigenis, waar leiderschap centraal staat bij alles wat we doen, sluit u dan aan bij AIESEC! Tim werd voorzitter van zijn Local Committee slechts 6 maanden nadat hij lid was geworden, en ook jij kunt deze kans krijgen.

Meer lezen
De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!