De schoonheid van kernwaarden - AIESEC in Nederland

De schoonheid van kernwaarden

"Ik heb geleerd dat zolang ik vasthoud aan mijn overtuigingen en waarden, en mijn eigen morele kompas volg, de enige verwachtingen waaraan ik moet voldoen mijn eigen verwachtingen zijn." Michelle Obama

Zodra u lid wordt van AIESEC, zult u al snel gevraagd worden om jouw teamwaarden, LC-waarden of mogelijk zelfs jouw persoonlijke waarden te definiëren. Kernwaarden kunnen de fundamentele overtuigingen zijn van u persoonlijk, van jouw team, of van jouw organisatie. Als u deze waarden samen met jouw team vaststelt, voordat u aan een project begint te werken, zullen deze waarden u helpen begrijpen hoe u wilt dat jouw team samenwerkt. Ze bepalen wat je belangrijk vindt, en hoe je moet handelen binnen het team.

Hoe zit het met persoonlijke waarden?

Persoonlijke waarden zijn vergelijkbaar met teamwaarden, maar weerspiegelen alleen jouw eigen gedrag. Voordat ik bij AIESEC kwam, had ik eerlijk gezegd nooit nagedacht over mijn persoonlijke waarden. Maar nadat ik een jaar lang de AIESEC-cultuur had ervaren, begon ik het belang van zulke kernwaarden in te zien, en begon ik er voor mezelf over na te denken.

Mijn persoonlijke waarden zijn vriendelijkheid, creativiteit en werklust. Deze verschillen een beetje van mijn persoonlijke sterke punten, maar er is wel enige overlapping. Deze waarden vertegenwoordigen echter wat ik belangrijk vind, en ze beïnvloeden mijn gedrag van dag tot dag. Dit betekent dat ik probeer zo vriendelijk mogelijk te zijn voor iedereen die ik ontmoet. Ik probeer creatief na te denken over vragen, en werk altijd heel hard, of ik het werk nu leuk vind of niet. Natuurlijk is het niet zo dat ik altijd handel zoals het hoort volgens mijn waarden, maar ik probeer dit wel zoveel mogelijk te doen.

Dus wat is er zo geweldig aan het definiëren van jouw kernwaarden?

Zodra u hebt bepaald wat u belangrijk vindt om na te leven, kunt u nagaan of de huidige of potentiële bedrijven om voor te werken soortgelijke waarden hebben. Zo ja, dan zijn deze bedrijven waarschijnlijk een goede match, en zult u met plezier jouw daar werken. Tegelijkertijd zullen jouw collega's waarschijnlijk ook vergelijkbare kernwaarden hebben, wat zal resulteren in een prettige werkomgeving. Evenzo kunnen waarden je helpen bij vriendschappen, maar wees hier voorzichtig mee, want het is natuurlijk mogelijk om een mooie vriendschap te hebben met iemand met tegengestelde waarden.

Ten slotte kunnen kernwaarden u helpen wanneer u niet zeker weet hoe u op een bepaalde situatie moet reageren. Aangezien kernwaarden invloed hebben op jouw gedrag, kunnen ze u helpen ervoor te zorgen dat u zich gedraagt op een manier die overeenkomt met jouw persoonlijkheid, zonder de inmenging van emoties in het heetst van de strijd.

Hoe definieer je jouw kernwaarden?

Als u nog geen jouw persoonlijke waarden hebt gedefinieerd, kunt u dit doen door te beginnen met een lange lijst van mogelijke waarden (vriendelijkheid, loyaliteit, eerlijkheid, familie, enz.) en degene die niet op u van toepassing zijn af te strepen. Vervolgens probeer je de waarden die op elkaar lijken te integreren en blijf je dit herhalen tot je jouw definitieve set hebt.
Veel succes!

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!