De schoonheid van kernwaarden - AIESEC in Nederland

De schoonheid van kernwaarden

"Ik heb geleerd dat zolang ik vasthoud aan mijn overtuigingen en waarden, en mijn eigen morele kompas volg, de enige verwachtingen waaraan ik moet voldoen mijn eigen verwachtingen zijn." Michelle Obama

Zodra u lid wordt van AIESEC, zult u al snel gevraagd worden om jouw teamwaarden, LC-waarden of mogelijk zelfs jouw persoonlijke waarden te definiëren. Kernwaarden kunnen de fundamentele overtuigingen zijn van u persoonlijk, van jouw team, of van jouw organisatie. Als u deze waarden samen met jouw team vaststelt, voordat u aan een project begint te werken, zullen deze waarden u helpen begrijpen hoe u wilt dat jouw team samenwerkt. Ze bepalen wat je belangrijk vindt, en hoe je moet handelen binnen het team.

Hoe zit het met persoonlijke waarden?

Persoonlijke waarden zijn vergelijkbaar met teamwaarden, maar weerspiegelen alleen jouw eigen gedrag. Voordat ik bij AIESEC kwam, had ik eerlijk gezegd nooit nagedacht over mijn persoonlijke waarden. Maar nadat ik een jaar lang de AIESEC-cultuur had ervaren, begon ik het belang van zulke kernwaarden in te zien, en begon ik er voor mezelf over na te denken.

Mijn persoonlijke waarden zijn vriendelijkheid, creativiteit en werklust. Deze verschillen een beetje van mijn persoonlijke sterke punten, maar er is wel enige overlapping. Deze waarden vertegenwoordigen echter wat ik belangrijk vind, en ze beïnvloeden mijn gedrag van dag tot dag. Dit betekent dat ik probeer zo vriendelijk mogelijk te zijn voor iedereen die ik ontmoet. Ik probeer creatief na te denken over vragen, en werk altijd heel hard, of ik het werk nu leuk vind of niet. Natuurlijk is het niet zo dat ik altijd handel zoals het hoort volgens mijn waarden, maar ik probeer dit wel zoveel mogelijk te doen.

Dus wat is er zo geweldig aan het definiëren van jouw kernwaarden?

Zodra u hebt bepaald wat u belangrijk vindt om na te leven, kunt u nagaan of de huidige of potentiële bedrijven om voor te werken soortgelijke waarden hebben. Zo ja, dan zijn deze bedrijven waarschijnlijk een goede match, en zult u met plezier jouw daar werken. Tegelijkertijd zullen jouw collega's waarschijnlijk ook vergelijkbare kernwaarden hebben, wat zal resulteren in een prettige werkomgeving. Evenzo kunnen waarden je helpen bij vriendschappen, maar wees hier voorzichtig mee, want het is natuurlijk mogelijk om een mooie vriendschap te hebben met iemand met tegengestelde waarden.

Ten slotte kunnen kernwaarden u helpen wanneer u niet zeker weet hoe u op een bepaalde situatie moet reageren. Aangezien kernwaarden invloed hebben op jouw gedrag, kunnen ze u helpen ervoor te zorgen dat u zich gedraagt op een manier die overeenkomt met jouw persoonlijkheid, zonder de inmenging van emoties in het heetst van de strijd.

Hoe definieer je jouw kernwaarden?

Als u nog geen jouw persoonlijke waarden hebt gedefinieerd, kunt u dit doen door te beginnen met een lange lijst van mogelijke waarden (vriendelijkheid, loyaliteit, eerlijkheid, familie, enz.) en degene die niet op u van toepassing zijn af te strepen. Vervolgens probeer je de waarden die op elkaar lijken te integreren en blijf je dit herhalen tot je jouw definitieve set hebt.
Veel succes!

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!