De schoonheid van kernwaarden - AIESEC in Nederland

De schoonheid van kernwaarden

"Ik heb geleerd dat zolang ik vasthoud aan mijn overtuigingen en waarden, en mijn eigen morele kompas volg, de enige verwachtingen waaraan ik moet voldoen mijn eigen verwachtingen zijn." Michelle Obama

Zodra u lid wordt van AIESEC, zult u al snel gevraagd worden om jouw teamwaarden, LC-waarden of mogelijk zelfs jouw persoonlijke waarden te definiëren. Kernwaarden kunnen de fundamentele overtuigingen zijn van u persoonlijk, van jouw team, of van jouw organisatie. Als u deze waarden samen met jouw team vaststelt, voordat u aan een project begint te werken, zullen deze waarden u helpen begrijpen hoe u wilt dat jouw team samenwerkt. Ze bepalen wat je belangrijk vindt, en hoe je moet handelen binnen het team.

Hoe zit het met persoonlijke waarden?

Persoonlijke waarden zijn vergelijkbaar met teamwaarden, maar weerspiegelen alleen jouw eigen gedrag. Voordat ik bij AIESEC kwam, had ik eerlijk gezegd nooit nagedacht over mijn persoonlijke waarden. Maar nadat ik een jaar lang de AIESEC-cultuur had ervaren, begon ik het belang van zulke kernwaarden in te zien, en begon ik er voor mezelf over na te denken.

Mijn persoonlijke waarden zijn vriendelijkheid, creativiteit en werklust. Deze verschillen een beetje van mijn persoonlijke sterke punten, maar er is wel enige overlapping. Deze waarden vertegenwoordigen echter wat ik belangrijk vind, en ze beïnvloeden mijn gedrag van dag tot dag. Dit betekent dat ik probeer zo vriendelijk mogelijk te zijn voor iedereen die ik ontmoet. Ik probeer creatief na te denken over vragen, en werk altijd heel hard, of ik het werk nu leuk vind of niet. Natuurlijk is het niet zo dat ik altijd handel zoals het hoort volgens mijn waarden, maar ik probeer dit wel zoveel mogelijk te doen.

Dus wat is er zo geweldig aan het definiëren van jouw kernwaarden?

Zodra u hebt bepaald wat u belangrijk vindt om na te leven, kunt u nagaan of de huidige of potentiële bedrijven om voor te werken soortgelijke waarden hebben. Zo ja, dan zijn deze bedrijven waarschijnlijk een goede match, en zult u met plezier jouw daar werken. Tegelijkertijd zullen jouw collega's waarschijnlijk ook vergelijkbare kernwaarden hebben, wat zal resulteren in een prettige werkomgeving. Evenzo kunnen waarden je helpen bij vriendschappen, maar wees hier voorzichtig mee, want het is natuurlijk mogelijk om een mooie vriendschap te hebben met iemand met tegengestelde waarden.

Ten slotte kunnen kernwaarden u helpen wanneer u niet zeker weet hoe u op een bepaalde situatie moet reageren. Aangezien kernwaarden invloed hebben op jouw gedrag, kunnen ze u helpen ervoor te zorgen dat u zich gedraagt op een manier die overeenkomt met jouw persoonlijkheid, zonder de inmenging van emoties in het heetst van de strijd.

Hoe definieer je jouw kernwaarden?

Als u nog geen jouw persoonlijke waarden hebt gedefinieerd, kunt u dit doen door te beginnen met een lange lijst van mogelijke waarden (vriendelijkheid, loyaliteit, eerlijkheid, familie, enz.) en degene die niet op u van toepassing zijn af te strepen. Vervolgens probeer je de waarden die op elkaar lijken te integreren en blijf je dit herhalen tot je jouw definitieve set hebt.
Veel succes!

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!