Klimaatactie in Italië - AIESEC in Nederland

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn bijdrage leveren aan een schonere planeet terwijl ik reis, geweldige mensen ontmoet met verschillende achtergronden, plezier heb, en mezelf ontwikkel.

Het project genaamd "Lead Nature" begon op 29 juni en eindigde op 1 augustus en was gericht op de 13e Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling: Klimaatactie. Deze zes weken vormden voor mij het hoogtepunt van een geweldige zomer. Ik was erg verward en een beetje bang voor wat komen ging. Maar toen ik daar aankwam, werd ik verwelkomd in een kleine familie van 9 andere vrijwilligers uit heel Europa, en elk van hen had een nerveuze opwinding in hun stem. We waren allemaal nieuwsgierig naar wat ons te wachten stond.

  Hoe hebben 10 studenten bijgedragen aan de verandering?

Gedurende deze zes weken van het project, hebben we een heel leerproces doorgemaakt. We deden veel activiteiten die bijdroegen aan klimaatactie: (1) bossen en stranden schoonmaken; (2) bamboebossen kappen (3) vrijwilligerswerk in een EcoVillage

1.Klimaatactie door het schoonmaken van bossen en stranden 

Elke week reisden we naar een meer/bos om het afval dat daar omheen lag op te ruimen en te recyclen. Soms was het frustrerend omdat er enorme hoeveelheden afval lagen en we na uren schoonmaken in de zon, steeds meer afval vonden. Maar zo realiseerde ik me dat als ieder van ons een kleine inspanning doet om de omgeving schoon te houden en ophoudt afval in de natuur te gooien, het probleem niet meer zo cruciaal zal zijn. Wat waren de meest ongewone dingen die we vonden? Van strijkijzers, autobanden, koelkasten, seksspeeltjes, en nog veel meer willekeurige dingen die in de bossen werden gegooid.

2. Klimaatactie door het kappen van bamboe 

We hebben veel geleerd over uitheemse/invasieve soorten. We zagen hoe uitheemse soorten zo schadelijk zijn voor de plaatselijke fauna en flora en hebben daar actie voor ondernomen. In Carignano, een stad in de buurt van Turijn, is er een bos van bamboe. Ook al ziet dat er mooi uit, het is zeer schadelijk voor de andere plantensoorten omdat het al het licht en de ruimte van hen wegneemt en bamboe groeit extreem snel, dus als het eenmaal begint te groeien en zich verspreidt, is het een kwestie van tijd voordat het de plaatselijke soorten doodt. Daarom zijn we begonnen met het kappen van dit hoge bamboebos. Het was een van de leukste activiteiten die we in het project hebben gedaan. Een belangrijk punt is dat de mensen van de gekapte bamboes hekken of tafels maakten, zodat ze niet verloren gingen.

3. Klimaatactie in een ecodorp

Na afloop van het project, en enkele vrijwilligers besloten dat we niet wilden dat de ervaring ophield, en via de applicatie WorkAway, vonden we een nabijgelegen EcoVillage waar een familie ons onderdak bood en ons te eten gaf, terwijl we hen hielpen op de boerderij en rond het huis. Hier zagen we hoe het mogelijk is om een gemeenschap op te bouwen en in stand te houden met milieuvriendelijke praktijken en heel weinig afval. Hier waren we vrijwilliger op een duurzame boerderij, hielpen met het planten van salade en het onderhouden van de kas.

Dit was zo'n emotioneel bevredigende ervaring en ik was zo dankbaar dat ik kon kiezen voor een vrijwilligersproject waar ik zoveel kennis heb opgedaan en geweldige mensen heb ontmoet. Ook besloot ik na mijn deelname aan dit project om gezondheidsmanager te worden als lid van AIESEC.

  • bericht geschreven door: Iasmina Caramidariu

 

 

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!