Klimaatactie in Italië - AIESEC in Nederland

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn bijdrage leveren aan een schonere planeet terwijl ik reis, geweldige mensen ontmoet met verschillende achtergronden, plezier heb, en mezelf ontwikkel.

Het project genaamd "Lead Nature" begon op 29 juni en eindigde op 1 augustus en was gericht op de 13e Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling: Klimaatactie. Deze zes weken vormden voor mij het hoogtepunt van een geweldige zomer. Ik was erg verward en een beetje bang voor wat komen ging. Maar toen ik daar aankwam, werd ik verwelkomd in een kleine familie van 9 andere vrijwilligers uit heel Europa, en elk van hen had een nerveuze opwinding in hun stem. We waren allemaal nieuwsgierig naar wat ons te wachten stond.

  Hoe hebben 10 studenten bijgedragen aan de verandering?

Gedurende deze zes weken van het project, hebben we een heel leerproces doorgemaakt. We deden veel activiteiten die bijdroegen aan klimaatactie: (1) bossen en stranden schoonmaken; (2) bamboebossen kappen (3) vrijwilligerswerk in een EcoVillage

1.Klimaatactie door het schoonmaken van bossen en stranden 

Elke week reisden we naar een meer/bos om het afval dat daar omheen lag op te ruimen en te recyclen. Soms was het frustrerend omdat er enorme hoeveelheden afval lagen en we na uren schoonmaken in de zon, steeds meer afval vonden. Maar zo realiseerde ik me dat als ieder van ons een kleine inspanning doet om de omgeving schoon te houden en ophoudt afval in de natuur te gooien, het probleem niet meer zo cruciaal zal zijn. Wat waren de meest ongewone dingen die we vonden? Van strijkijzers, autobanden, koelkasten, seksspeeltjes, en nog veel meer willekeurige dingen die in de bossen werden gegooid.

2. Klimaatactie door het kappen van bamboe 

We hebben veel geleerd over uitheemse/invasieve soorten. We zagen hoe uitheemse soorten zo schadelijk zijn voor de plaatselijke fauna en flora en hebben daar actie voor ondernomen. In Carignano, een stad in de buurt van Turijn, is er een bos van bamboe. Ook al ziet dat er mooi uit, het is zeer schadelijk voor de andere plantensoorten omdat het al het licht en de ruimte van hen wegneemt en bamboe groeit extreem snel, dus als het eenmaal begint te groeien en zich verspreidt, is het een kwestie van tijd voordat het de plaatselijke soorten doodt. Daarom zijn we begonnen met het kappen van dit hoge bamboebos. Het was een van de leukste activiteiten die we in het project hebben gedaan. Een belangrijk punt is dat de mensen van de gekapte bamboes hekken of tafels maakten, zodat ze niet verloren gingen.

3. Klimaatactie in een ecodorp

Na afloop van het project, en enkele vrijwilligers besloten dat we niet wilden dat de ervaring ophield, en via de applicatie WorkAway, vonden we een nabijgelegen EcoVillage waar een familie ons onderdak bood en ons te eten gaf, terwijl we hen hielpen op de boerderij en rond het huis. Hier zagen we hoe het mogelijk is om een gemeenschap op te bouwen en in stand te houden met milieuvriendelijke praktijken en heel weinig afval. Hier waren we vrijwilliger op een duurzame boerderij, hielpen met het planten van salade en het onderhouden van de kas.

Dit was zo'n emotioneel bevredigende ervaring en ik was zo dankbaar dat ik kon kiezen voor een vrijwilligersproject waar ik zoveel kennis heb opgedaan en geweldige mensen heb ontmoet. Ook besloot ik na mijn deelname aan dit project om gezondheidsmanager te worden als lid van AIESEC.

  • bericht geschreven door: Iasmina Caramidariu

 

 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!