Wat hebben "ik kan" en "ik kan niet"-zeggers gemeen? - AIESEC in Nederland

Wat hebben "ik kan" en "ik kan niet"-zeggers gemeen?

Mensen die zeggen dat ze het niet kunnen, hebben meestal gelijk. Dat is waar deze 6 weken als Exchange Participant (EP) in iCare voor mij over gingen. We kwamen aan als een diverse en nog niet samenhangende groep jonge afgestudeerden en studenten. Op onze eerste dag in YPAC, de school waar we de komende weken zo dol op zouden zijn, waren we verlegen en voorzichtig in onze benadering van de kinderen en de leerkrachten.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Onze eerste klassen waren een uitdaging. We moesten ze aanpakken zonder de deskundige hulp van de leerkrachten die al jaren in dit vak zitten. Met bijna geen leservaring en geen kennis van handicaps deden we ons best om de kinderen wat Engels te leren. Het was moeilijk, en ik had geen vertrouwen in onze capaciteiten. De eerste week bracht ik mijn vrije tijd door met me af te vragen hoe we überhaupt iets aan deze school zouden kunnen toevoegen.

Met vallen en opstaan hebben we echter de juiste manier van bijdragen gevonden. Vooral een individuele aanpak bleek effectief. Wij als EP'ers hadden meer vrijheid om onze aandacht te spreiden, omdat we meestal met meer mensen in dezelfde klas zaten. Daardoor konden we meer te weten komen over het niveau van een individu en hoe we hen het beste konden coachen om beter te worden.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Deze aanpak leverde geweldige resultaten op. Ik zal nooit vergeten dat we een van onze studenten, Agung, tot duizend hebben laten tellen. En ik ben nog steeds trots op Galih, die aan het eind van het project in staat was een volledig gesprek met ons te voeren. Hij was niet verlegen, vond het niet erg om fouten te maken en we konden hem heel goed begrijpen. Dit resultaat heeft ons echt laten zien dat we door onze eigen aanpak te vinden een grote impact kunnen hebben.

Onze individuele aanpak zorgde ook voor iets anders moois: we creëerden een aantal geweldige danssterren tijdens onze tijd in de school. Hoewel het onmogelijk leek om gehandicapte kinderen te leren dansen, overtroffen ze onze verwachtingen ruimschoots. Omdat we met sommige leerlingen individueel oefenden, hadden we veel tijd om hun vaardigheden en vertrouwen op te bouwen. Onze contactpersoon was verbaasd over één van de leerlingen: "Normaal gesproken houdt ze niet van dansen, maar nu vraagt ze elke dag of ze mag dansen". En zelfs de meest ongeconcentreerde leerling bleef geconcentreerd tijdens het dansen. Ik kon niet trotser zijn.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Al met al besef ik na dit project heel goed dat je dingen kunt bereiken die in eerste instantie onmogelijk lijken, als je maar de juiste mindset hebt. Die mindset is gewoon "proberen, opnieuw proberen , en opnieuw proberen". Als een jongen met een fysieke handicap kan leren dansen. Of een meisje met een mentale handicap Engels kan leren spreken, dan kun jij ook bereiken wat je jouw in gedachten hebt. Mensen die zeggen dat ze het niet kunnen, hebben meestal gelijk, net als de mensen die zeggen dat ze het wel kunnen.

Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring

Dit bericht is geschreven door Mara de Haas. Mara ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!