Wat hebben "ik kan" en "ik kan niet"-zeggers gemeen? - AIESEC in Nederland

Wat hebben "ik kan" en "ik kan niet"-zeggers gemeen?

Mensen die zeggen dat ze het niet kunnen, hebben meestal gelijk. Dat is waar deze 6 weken als Exchange Participant (EP) in iCare voor mij over gingen. We kwamen aan als een diverse en nog niet samenhangende groep jonge afgestudeerden en studenten. Op onze eerste dag in YPAC, de school waar we de komende weken zo dol op zouden zijn, waren we verlegen en voorzichtig in onze benadering van de kinderen en de leerkrachten.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Onze eerste klassen waren een uitdaging. We moesten ze aanpakken zonder de deskundige hulp van de leerkrachten die al jaren in dit vak zitten. Met bijna geen leservaring en geen kennis van handicaps deden we ons best om de kinderen wat Engels te leren. Het was moeilijk, en ik had geen vertrouwen in onze capaciteiten. De eerste week bracht ik mijn vrije tijd door met me af te vragen hoe we überhaupt iets aan deze school zouden kunnen toevoegen.

Met vallen en opstaan hebben we echter de juiste manier van bijdragen gevonden. Vooral een individuele aanpak bleek effectief. Wij als EP'ers hadden meer vrijheid om onze aandacht te spreiden, omdat we meestal met meer mensen in dezelfde klas zaten. Daardoor konden we meer te weten komen over het niveau van een individu en hoe we hen het beste konden coachen om beter te worden.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Deze aanpak leverde geweldige resultaten op. Ik zal nooit vergeten dat we een van onze studenten, Agung, tot duizend hebben laten tellen. En ik ben nog steeds trots op Galih, die aan het eind van het project in staat was een volledig gesprek met ons te voeren. Hij was niet verlegen, vond het niet erg om fouten te maken en we konden hem heel goed begrijpen. Dit resultaat heeft ons echt laten zien dat we door onze eigen aanpak te vinden een grote impact kunnen hebben.

Onze individuele aanpak zorgde ook voor iets anders moois: we creëerden een aantal geweldige danssterren tijdens onze tijd in de school. Hoewel het onmogelijk leek om gehandicapte kinderen te leren dansen, overtroffen ze onze verwachtingen ruimschoots. Omdat we met sommige leerlingen individueel oefenden, hadden we veel tijd om hun vaardigheden en vertrouwen op te bouwen. Onze contactpersoon was verbaasd over één van de leerlingen: "Normaal gesproken houdt ze niet van dansen, maar nu vraagt ze elke dag of ze mag dansen". En zelfs de meest ongeconcentreerde leerling bleef geconcentreerd tijdens het dansen. Ik kon niet trotser zijn.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Al met al besef ik na dit project heel goed dat je dingen kunt bereiken die in eerste instantie onmogelijk lijken, als je maar de juiste mindset hebt. Die mindset is gewoon "proberen, opnieuw proberen , en opnieuw proberen". Als een jongen met een fysieke handicap kan leren dansen. Of een meisje met een mentale handicap Engels kan leren spreken, dan kun jij ook bereiken wat je jouw in gedachten hebt. Mensen die zeggen dat ze het niet kunnen, hebben meestal gelijk, net als de mensen die zeggen dat ze het wel kunnen.

Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring

Dit bericht is geschreven door Mara de Haas. Mara ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!