Wat hebben "ik kan" en "ik kan niet"-zeggers gemeen? - AIESEC in Nederland

Wat hebben "ik kan" en "ik kan niet"-zeggers gemeen?

Mensen die zeggen dat ze het niet kunnen, hebben meestal gelijk. Dat is waar deze 6 weken als Exchange Participant (EP) in iCare voor mij over gingen. We kwamen aan als een diverse en nog niet samenhangende groep jonge afgestudeerden en studenten. Op onze eerste dag in YPAC, de school waar we de komende weken zo dol op zouden zijn, waren we verlegen en voorzichtig in onze benadering van de kinderen en de leerkrachten.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Onze eerste klassen waren een uitdaging. We moesten ze aanpakken zonder de deskundige hulp van de leerkrachten die al jaren in dit vak zitten. Met bijna geen leservaring en geen kennis van handicaps deden we ons best om de kinderen wat Engels te leren. Het was moeilijk, en ik had geen vertrouwen in onze capaciteiten. De eerste week bracht ik mijn vrije tijd door met me af te vragen hoe we überhaupt iets aan deze school zouden kunnen toevoegen.

Met vallen en opstaan hebben we echter de juiste manier van bijdragen gevonden. Vooral een individuele aanpak bleek effectief. Wij als EP'ers hadden meer vrijheid om onze aandacht te spreiden, omdat we meestal met meer mensen in dezelfde klas zaten. Daardoor konden we meer te weten komen over het niveau van een individu en hoe we hen het beste konden coachen om beter te worden.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Deze aanpak leverde geweldige resultaten op. Ik zal nooit vergeten dat we een van onze studenten, Agung, tot duizend hebben laten tellen. En ik ben nog steeds trots op Galih, die aan het eind van het project in staat was een volledig gesprek met ons te voeren. Hij was niet verlegen, vond het niet erg om fouten te maken en we konden hem heel goed begrijpen. Dit resultaat heeft ons echt laten zien dat we door onze eigen aanpak te vinden een grote impact kunnen hebben.

Onze individuele aanpak zorgde ook voor iets anders moois: we creëerden een aantal geweldige danssterren tijdens onze tijd in de school. Hoewel het onmogelijk leek om gehandicapte kinderen te leren dansen, overtroffen ze onze verwachtingen ruimschoots. Omdat we met sommige leerlingen individueel oefenden, hadden we veel tijd om hun vaardigheden en vertrouwen op te bouwen. Onze contactpersoon was verbaasd over één van de leerlingen: "Normaal gesproken houdt ze niet van dansen, maar nu vraagt ze elke dag of ze mag dansen". En zelfs de meest ongeconcentreerde leerling bleef geconcentreerd tijdens het dansen. Ik kon niet trotser zijn.

Global Volunteer Indonesië ervaring

Al met al besef ik na dit project heel goed dat je dingen kunt bereiken die in eerste instantie onmogelijk lijken, als je maar de juiste mindset hebt. Die mindset is gewoon "proberen, opnieuw proberen , en opnieuw proberen". Als een jongen met een fysieke handicap kan leren dansen. Of een meisje met een mentale handicap Engels kan leren spreken, dan kun jij ook bereiken wat je jouw in gedachten hebt. Mensen die zeggen dat ze het niet kunnen, hebben meestal gelijk, net als de mensen die zeggen dat ze het wel kunnen.

Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring Global Volunteer Indonesië ervaring

Dit bericht is geschreven door Mara de Haas. Mara ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!