Een verhaal van een vrouwelijke soloreiziger - AIESEC in Nederland

Een verhaal van een vrouwelijke soloreiziger

alleen reizen en backpacken als meisje

Telkens als ik vrienden, familie of vreemden vertelde dat ik ergens solo zou gaan reizen, kwam de belangrijkste reactie: "In je eentje?", "Is dat niet gevaarlijk?", "Moet je niet een vriend, bij voorkeur een man, vragen om mee te gaan?". Toen ik 19 was, reisde ik alleen naar Kenia om vrijwilligerswerk te doen in Kisumu. Toen ik met dit idee kwam, steunden mijn ouders me vanaf het begin. Veel familieleden en vrienden twijfelden echter of dit wel slim was om alleen te doen. Vooral het feit dat ik bij een gastgezin in de sloppenwijken zou gaan wonen, stelde hen niet gerust.

Hoe dan ook, mijn gastgezin verwelkomde me hartelijk en legde me uit dat het gewoon een kwestie is van de sociale "regels" van de samenleving te leren begrijpen. 1. niet in korte broek over straat lopen. 2. loop niet door de stad als het donker is en... 3. gebruik motor-taxi's die je kent. Op dezelfde manier vertellen we onze kinderen geen snoep aan te nemen van vreemden. Ik volgde de regels, leerde onderweg nog wat bij en heb me in die 6 maanden nooit onveilig gevo eld. Vooral de collectieve verantwoordelijkheid voor mijn en ieders veiligheid die ik ervoer, heeft bewezen dat de oordelen van mijn vrienden en familie verkeerd waren. Ik zal aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat ik hiermee bedoel.

 

Gemeenschappelijke veiligheid

Alleen reizen in Kenia

Op een nacht wilde ik met mijn vrienden naar de club gaan. Maar de motor-taxi die ik kende, nam mijn telefoontjes niet op. Koppig als ik ben, besloot ik naar de hoofdstraat te lopen om daar een taxi te vinden, wat neerkwam op 10 minuten lopen door de armste sloppenwijken van de stad, in mijn eentje. Ik wist dat dit niet slim was, maar de jonge, koppige ik wilde het feest niet missen, dus besloot ik te gaan.

Halverwege zag ik drie volwassen mannen naar me toe lopen. Ik hield mijn adem in tot ze me passeerden. Vlak nadat ze me gepasseerd waren, hoorde ik een van hen "Hé dame" zeggen. Ik wist niet wat ik slimmer kon doen; omdraaien of doorlopen... Bang om nog meer aandacht te trekken door onbeleefd te zijn, stopte ik met lopen en draaide me om. De drie mannen stopten ook en keken me aan. Ik groette hen en één van hen vroeg. "Weet je niet dat het voor jou niet veilig is om hier nu alleen te zijn?". Ik zei hem dat ik dat wist, maar dat ik naar de weg wilde om een motor-taxi te vinden. De drie mannen keken elkaar aan en begonnen naar me toe te lopen.

Ik wist niet wat ik moest doen, maar ik wist dat rennen geen zin had. Dus besloot ik stil te blijven staan tot ze heel dichtbij waren. De man die eerder sprak zei nu "Laten we met je meelopen naar de weg, zodat je veilig aankomt". Samen met de drie mannen liep ik naar de weg en ze begonnen te praten met een taxichauffeur. Ze vroegen me waar ik precies heen wilde en betaalden zelfs voor de rit. Ik bedankte hen vele malen en vertrok. In de motor-taxi kon ik de enorme glimlach die ze veroorzaakten niet van mijn gezicht krijgen en besefte dat ik me gezegend voelde om deel uit te maken van deze geweldige samenleving.

 

De sprong wagen als soloreiziger

alleen reizen als meisje

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een van de vele keren dat ik een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ervoer voor de veiligheid van toeristen, vrouwen, kinderen en ieder ander lid van de gemeenschap. Wanneer iemand me lastig viel of mensen me zagen worstelen, was er altijd wel iemand die me hielp. Niet alleen in Kenia, maar ook in andere Oost-Afrikaanse en Aziatische landen heb ik deze vorm van veiligheid ervaren.

Bovendien heb ik als meisje meer steun en veiligheid ervaren van de gemeenschap. Natuurlijk zijn er horrorverhalen van mensen die verschrikkelijke dingen meemaken tijdens hun vakantie en reis, vooral als ze alleen reizen, en ik geloof niet dat dit altijd een kwestie is van dat deze persoon niet verantwoordelijk is of zich niet aan de sociale regels houdt. Maar dit kan echt in elk land gebeuren en wordt ook meer in het nieuws benadrukt dan alle miljoenen succesvolle verhalen van soloreizigers. Het is altijd belangrijk om in gedachten te houden dat je een bezoeker bent, dat je niet alle sociale "regels" kent en dat je mogelijk opvalt in een menigte, maar met dat in gedachten en met een open hart en geest staat de wereld voor je klaar om haar te verkennen. Dus laat je niet tegenhouden door alle horrorverhalen of de waarschuwingen van anderen; waag de sprong en volg jouw dromen!

 


Ik ben Sharon Oudejans en ik heb tot nu toe naar 35 landen gereisd, waarvan zestien als soloreiziger. Naar mijn mening maak je zoveel meer mee als je alleen reist, omdat je veel meer vertrouwt op de sociale contacten die je onderweg opdoet. Ik heb gebackpackt, gelift, geslapen in treinstations of luchthavens, al het eten geprobeerd dat me werd aangeboden en ik heb nooit iets anders dan mijn heenvlucht van tevoren geboekt of gepland. Ruimdenkend en spontaan zijn, maar tegelijkertijd voorzichtig en sociaal bewust, heeft me enkele verbazingwekkende, gekke ervaringen en verhalen opgeleverd, maar niet één keer heb ik me in gevaar gevoeld. Voor mij is de sleutel jouw lef. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om de sprong te wagen en jezelf te wagen om de wereld te ontdekken, alleen.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!