Een verhaal van een vrouwelijke soloreiziger

alleen reizen en backpacken als meisje

Telkens als ik vrienden, familie of vreemden vertelde dat ik ergens solo zou gaan reizen, kwam de belangrijkste reactie: "In je eentje?", "Is dat niet gevaarlijk?", "Moet je niet een vriend, bij voorkeur een man, vragen om mee te gaan?". Toen ik 19 was, reisde ik alleen naar Kenia om vrijwilligerswerk te doen in Kisumu. Toen ik met dit idee kwam, steunden mijn ouders me vanaf het begin. Veel familieleden en vrienden twijfelden echter of dit wel slim was om alleen te doen. Vooral het feit dat ik bij een gastgezin in de sloppenwijken zou gaan wonen, stelde hen niet gerust.

Hoe dan ook, mijn gastgezin verwelkomde me hartelijk en legde me uit dat het gewoon een kwestie is van de sociale "regels" van de samenleving te leren begrijpen. 1. niet in korte broek over straat lopen. 2. loop niet door de stad als het donker is en... 3. gebruik motor-taxi's die je kent. Op dezelfde manier vertellen we onze kinderen geen snoep aan te nemen van vreemden. Ik volgde de regels, leerde onderweg nog wat bij en heb me in die 6 maanden nooit onveilig gevo eld. Vooral de collectieve verantwoordelijkheid voor mijn en ieders veiligheid die ik ervoer, heeft bewezen dat de oordelen van mijn vrienden en familie verkeerd waren. Ik zal aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat ik hiermee bedoel.

 

Gemeenschappelijke veiligheid

Alleen reizen in Kenia

Op een nacht wilde ik met mijn vrienden naar de club gaan. Maar de motor-taxi die ik kende, nam mijn telefoontjes niet op. Koppig als ik ben, besloot ik naar de hoofdstraat te lopen om daar een taxi te vinden, wat neerkwam op 10 minuten lopen door de armste sloppenwijken van de stad, in mijn eentje. Ik wist dat dit niet slim was, maar de jonge, koppige ik wilde het feest niet missen, dus besloot ik te gaan.

Halverwege zag ik drie volwassen mannen naar me toe lopen. Ik hield mijn adem in tot ze me passeerden. Vlak nadat ze me gepasseerd waren, hoorde ik een van hen "Hé dame" zeggen. Ik wist niet wat ik slimmer kon doen; omdraaien of doorlopen... Bang om nog meer aandacht te trekken door onbeleefd te zijn, stopte ik met lopen en draaide me om. De drie mannen stopten ook en keken me aan. Ik groette hen en één van hen vroeg. "Weet je niet dat het voor jou niet veilig is om hier nu alleen te zijn?". Ik zei hem dat ik dat wist, maar dat ik naar de weg wilde om een motor-taxi te vinden. De drie mannen keken elkaar aan en begonnen naar me toe te lopen.

Ik wist niet wat ik moest doen, maar ik wist dat rennen geen zin had. Dus besloot ik stil te blijven staan tot ze heel dichtbij waren. De man die eerder sprak zei nu "Laten we met je meelopen naar de weg, zodat je veilig aankomt". Samen met de drie mannen liep ik naar de weg en ze begonnen te praten met een taxichauffeur. Ze vroegen me waar ik precies heen wilde en betaalden zelfs voor de rit. Ik bedankte hen vele malen en vertrok. In de motor-taxi kon ik de enorme glimlach die ze veroorzaakten niet van mijn gezicht krijgen en besefte dat ik me gezegend voelde om deel uit te maken van deze geweldige samenleving.

 

De sprong wagen als soloreiziger

alleen reizen als meisje

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een van de vele keren dat ik een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ervoer voor de veiligheid van toeristen, vrouwen, kinderen en ieder ander lid van de gemeenschap. Wanneer iemand me lastig viel of mensen me zagen worstelen, was er altijd wel iemand die me hielp. Niet alleen in Kenia, maar ook in andere Oost-Afrikaanse en Aziatische landen heb ik deze vorm van veiligheid ervaren.

Bovendien heb ik als meisje meer steun en veiligheid ervaren van de gemeenschap. Natuurlijk zijn er horrorverhalen van mensen die verschrikkelijke dingen meemaken tijdens hun vakantie en reis, vooral als ze alleen reizen, en ik geloof niet dat dit altijd een kwestie is van dat deze persoon niet verantwoordelijk is of zich niet aan de sociale regels houdt. Maar dit kan echt in elk land gebeuren en wordt ook meer in het nieuws benadrukt dan alle miljoenen succesvolle verhalen van soloreizigers. Het is altijd belangrijk om in gedachten te houden dat je een bezoeker bent, dat je niet alle sociale "regels" kent en dat je mogelijk opvalt in een menigte, maar met dat in gedachten en met een open hart en geest staat de wereld voor je klaar om haar te verkennen. Dus laat je niet tegenhouden door alle horrorverhalen of de waarschuwingen van anderen; waag de sprong en volg jouw dromen!

 


Ik ben Sharon Oudejans en ik heb tot nu toe naar 35 landen gereisd, waarvan zestien als soloreiziger. Naar mijn mening maak je zoveel meer mee als je alleen reist, omdat je veel meer vertrouwt op de sociale contacten die je onderweg opdoet. Ik heb gebackpackt, gelift, geslapen in treinstations of luchthavens, al het eten geprobeerd dat me werd aangeboden en ik heb nooit iets anders dan mijn heenvlucht van tevoren geboekt of gepland. Ruimdenkend en spontaan zijn, maar tegelijkertijd voorzichtig en sociaal bewust, heeft me enkele verbazingwekkende, gekke ervaringen en verhalen opgeleverd, maar niet één keer heb ik me in gevaar gevoeld. Voor mij is de sleutel jouw lef. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om de sprong te wagen en jezelf te wagen om de wereld te ontdekken, alleen.

Meer lezen
Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!