De doelstellingen van de organisatie ten volle beleven als vrijwilliger

De doelstellingen van de organisatie ten volle beleven als vrijwilliger

Een kort verhaal over mijn ervaring als vrijwilliger voor AIESEC in Mendoza, Argentinië deze zomer. En hoe het werk van het lokale comité daar een bemoedigend voorbeeld is voor ons allemaal

Gastvrije cultuur

"Onze plek staat open voor iedereen die zijn toevlucht zoekt in onze stad en geen andere plek kan betalen of heeft om te verblijven."

Dit was het antwoord van een van de katholieke paters die de "Hogar del Migrante" leiden, toen ik hem voor het eerst vroeg welke mensen in hun huis mogen wonen. De "Hogar del Migrante" is een tehuis voor migranten en vluchtelingen in Mendoza, Argentinië. Sinds de beroemde "Wir schaffen das"-toespraak van Angela Merkel drie jaar geleden zijn dergelijke geluiden in heel Europa nauwelijks meer te horen.In Argentinië lijkt het klimaat echter nog steeds veel gastvrijer voor mensen die hun land zijn ontvlucht.

Voorlopig blijft het onduidelijk hoe deze houding mettertijd zal veranderen. Bijvoorbeeld, zodra de steeds slechter wordende economische situatie in Venezuela meer migranten buiten de directe buurlanden richting Argentinië duwt. De warme en gastvrije aard die ik ervoer in de "Hogar del Migrante", waar ik zes weken werkte als vrijwilliger van AIESEC, was echter een aangename eigenschap van bijna alle mensen die ik tijdens mijn verblijf in Argentinië ontmoette.

vrijwilliger fabian op zijn uitwisseling in argentinië met vrienden die vlaggen vasthouden

Zoveel verschillende landen: Global Village van AIESEC Mendoza

Mijn vrijwilligersproject

Omdat ik AIESEC en haar doelstellingen nog niet kende, leerde ik AIESEC kennen als een organisatie die wereldwijd stages en interculturele uitwisselingen organiseert. Dit is vergelijkbaar met wat ik wist toen ik op de middelbare school op studentenuitwisseling ging. Toen ik solliciteerde voor een Global Volunteer project bij AIESEC, wilde ik een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap. Mijn doel was om te helpen waar ik kon om de situatie van de mensen waarmee ik zou werken te verbeteren. In dit geval meer specifiek de immigranten in Mendoza.

Ik had me echter nooit kunnen voorstellen op welke schaal AIESEC invloed kan hebben op zo'n breed scala aan maatschappelijke problemen als in Mendoza het geval was. Ik kwam bij de immigrantenopvang aan als de eerste AIESEC-vrijwilliger samen met andere vrijwilligers, afkomstig uit Brazilië en Colombia. We hebben de eerste website voor de instelling opgezet, evenals verschillende social media accounts om de naam "out there" te krijgen. Dit was cruciaal omdat het opvanghuis altijd hulp nodig heeft, omdat het zonder enige overheidssteun opereert.

Een andere vrijwilliger, met talent voor videobewerking, slaagde erin de website en sociale media-accounts aantrekkelijker te maken. Daarnaast hielpen we ook met het organiseren van culturele evenementen in het opvanghuis. We hebben zelfs enkele mensen gemotiveerd om deel te nemen aan AIESEC's Global Village.

indrukken van vrijwilliger fabian over zijn uitwisseling in argentinië

Parade na een katholieke dienst voor de Boliviaanse gemeenschap in Mendoza, gesteund door de "Hogar del Migrante".

De impact van AIESEC in Mendoza

De hulp van AIESEC in Mendozas beperkt zich echter niet alleen tot de immigranten van de stad, maar gaat veel verder, met projecten die variëren van educatieve projecten voor kinderen van verschillende leeftijden tot zelfs het helpen van de honden op straat. Om al deze projecten gaande te houden, komt er elk jaar een aanzienlijk aantal vrijwilligers naar Mendoza. Het hele jaar door zijn er vrijwilligers in de stad en op piekmomenten lopen de aantallen op tot 70 personen tegelijk.

Vrijwilliger Fabian samen met andere AIESEC uitwisselingsdeelnemers

Plezier maken op onze wekelijkse vrijwilligersbijeenkomsten.

Aangezien al deze vrijwilligers onderdak en ondersteuning nodig hebben, kon ik het werk van de mensen van het lokale AIESEC-comité in Mendoza niet hoog genoeg waarderen. Sommige AIESEC-leden huisvestten tot 4 vrijwilligers in een appartement dat veel verwende Maastrichtse studenten nauwelijks groot genoeg zouden vinden voor henzelf alleen. Anderen moedigden familieleden zoals ouders en grootouders aan om vrijwilligers te ontvangen.

Dit alles zonder geldelijke compensatie in een land waarvan de inflatie de prijzen omhoog heeft doen schieten. Zelfs met normen die zo belachelijk hoog zijn, kunnen mensen het zich niet veroorloven fatsoenlijk te leven in vergelijking met wat ze verdienen.

Het verkennen van de "Alta Montaña" van de Andes!

Mijn conclusie als vrijwilliger

Dus naast een geweldige tijd met alle andere vrijwilligers en AIESEC-leden in Mendoza, waarbij we bijna elke dag feestten of samenkwamen in de stad, hadden de andere vrijwilligers en ik echt een positieve impact. Binnen de lokale gemeenschap hebben we geholpen waar ze dat het meest nodig hadden. Daarvoor wil ik de eer geven aan AIESEC Mendoza en zijn geweldige mensen. Het enige wat ik nog kan doen is hen nogmaals hartelijk bedanken. Zij leven ten volle waar AIESEC als organisatie werkelijk om draait.

Dit bericht is geschreven door Fabian Biermann. Fabian ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!