Een kort verhaal over mijn ervaring als vrijwilliger voor AIESEC in Mendoza, Argentinië deze zomer. En hoe het werk van het lokale comité daar een bemoedigend voorbeeld is voor ons allemaal
Gastvrije cultuur
"Onze plek staat open voor iedereen die zijn toevlucht zoekt in onze stad en geen andere plek kan betalen of heeft om te verblijven."
Dit was het antwoord van een van de katholieke paters die de "Hogar del Migrante" leiden, toen ik hem voor het eerst vroeg welke mensen in hun huis mogen wonen. De "Hogar del Migrante" is een tehuis voor migranten en vluchtelingen in Mendoza, Argentinië. Sinds de beroemde "Wir schaffen das"-toespraak van Angela Merkel drie jaar geleden zijn dergelijke geluiden in heel Europa nauwelijks meer te horen.In Argentinië lijkt het klimaat echter nog steeds veel gastvrijer voor mensen die hun land zijn ontvlucht.
Voorlopig blijft het onduidelijk hoe deze houding mettertijd zal veranderen. Bijvoorbeeld, zodra de steeds slechter wordende economische situatie in Venezuela meer migranten buiten de directe buurlanden richting Argentinië duwt. De warme en gastvrije aard die ik ervoer in de "Hogar del Migrante", waar ik zes weken werkte als vrijwilliger van AIESEC, was echter een aangename eigenschap van bijna alle mensen die ik tijdens mijn verblijf in Argentinië ontmoette.
Mijn vrijwilligersproject
Omdat ik AIESEC en haar doelstellingen nog niet kende, leerde ik AIESEC kennen als een organisatie die wereldwijd stages en interculturele uitwisselingen organiseert. Dit is vergelijkbaar met wat ik wist toen ik op de middelbare school op studentenuitwisseling ging. Toen ik solliciteerde voor een Global Volunteer project bij AIESEC, wilde ik een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap. Mijn doel was om te helpen waar ik kon om de situatie van de mensen waarmee ik zou werken te verbeteren. In dit geval meer specifiek de immigranten in Mendoza.
Ik had me echter nooit kunnen voorstellen op welke schaal AIESEC invloed kan hebben op zo'n breed scala aan maatschappelijke problemen als in Mendoza het geval was. Ik kwam bij de immigrantenopvang aan als de eerste AIESEC-vrijwilliger samen met andere vrijwilligers, afkomstig uit Brazilië en Colombia. We hebben de eerste website voor de instelling opgezet, evenals verschillende social media accounts om de naam "out there" te krijgen. Dit was cruciaal omdat het opvanghuis altijd hulp nodig heeft, omdat het zonder enige overheidssteun opereert.
Een andere vrijwilliger, met talent voor videobewerking, slaagde erin de website en sociale media-accounts aantrekkelijker te maken. Daarnaast hielpen we ook met het organiseren van culturele evenementen in het opvanghuis. We hebben zelfs enkele mensen gemotiveerd om deel te nemen aan AIESEC's Global Village.
De impact van AIESEC in Mendoza
De hulp van AIESEC in Mendozas beperkt zich echter niet alleen tot de immigranten van de stad, maar gaat veel verder, met projecten die variëren van educatieve projecten voor kinderen van verschillende leeftijden tot zelfs het helpen van de honden op straat. Om al deze projecten gaande te houden, komt er elk jaar een aanzienlijk aantal vrijwilligers naar Mendoza. Het hele jaar door zijn er vrijwilligers in de stad en op piekmomenten lopen de aantallen op tot 70 personen tegelijk.
Aangezien al deze vrijwilligers onderdak en ondersteuning nodig hebben, kon ik het werk van de mensen van het lokale AIESEC-comité in Mendoza niet hoog genoeg waarderen. Sommige AIESEC-leden huisvestten tot 4 vrijwilligers in een appartement dat veel verwende Maastrichtse studenten nauwelijks groot genoeg zouden vinden voor henzelf alleen. Anderen moedigden familieleden zoals ouders en grootouders aan om vrijwilligers te ontvangen.
Dit alles zonder geldelijke compensatie in een land waarvan de inflatie de prijzen omhoog heeft doen schieten. Zelfs met normen die zo belachelijk hoog zijn, kunnen mensen het zich niet veroorloven fatsoenlijk te leven in vergelijking met wat ze verdienen.
Mijn conclusie als vrijwilliger
Dus naast een geweldige tijd met alle andere vrijwilligers en AIESEC-leden in Mendoza, waarbij we bijna elke dag feestten of samenkwamen in de stad, hadden de andere vrijwilligers en ik echt een positieve impact. Binnen de lokale gemeenschap hebben we geholpen waar ze dat het meest nodig hadden. Daarvoor wil ik de eer geven aan AIESEC Mendoza en zijn geweldige mensen. Het enige wat ik nog kan doen is hen nogmaals hartelijk bedanken. Zij leven ten volle waar AIESEC als organisatie werkelijk om draait.
Dit bericht is geschreven door Fabian Biermann. Fabian ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren.