De doelstellingen van de organisatie ten volle beleven als vrijwilliger

De doelstellingen van de organisatie ten volle beleven als vrijwilliger

Een kort verhaal over mijn ervaring als vrijwilliger voor AIESEC in Mendoza, Argentinië deze zomer. En hoe het werk van het lokale comité daar een bemoedigend voorbeeld is voor ons allemaal

Gastvrije cultuur

"Onze plek staat open voor iedereen die zijn toevlucht zoekt in onze stad en geen andere plek kan betalen of heeft om te verblijven."

Dit was het antwoord van een van de katholieke paters die de "Hogar del Migrante" leiden, toen ik hem voor het eerst vroeg welke mensen in hun huis mogen wonen. De "Hogar del Migrante" is een tehuis voor migranten en vluchtelingen in Mendoza, Argentinië. Sinds de beroemde "Wir schaffen das"-toespraak van Angela Merkel drie jaar geleden zijn dergelijke geluiden in heel Europa nauwelijks meer te horen.In Argentinië lijkt het klimaat echter nog steeds veel gastvrijer voor mensen die hun land zijn ontvlucht.

Voorlopig blijft het onduidelijk hoe deze houding mettertijd zal veranderen. Bijvoorbeeld, zodra de steeds slechter wordende economische situatie in Venezuela meer migranten buiten de directe buurlanden richting Argentinië duwt. De warme en gastvrije aard die ik ervoer in de "Hogar del Migrante", waar ik zes weken werkte als vrijwilliger van AIESEC, was echter een aangename eigenschap van bijna alle mensen die ik tijdens mijn verblijf in Argentinië ontmoette.

vrijwilliger fabian op zijn uitwisseling in argentinië met vrienden die vlaggen vasthouden

Zoveel verschillende landen: Global Village van AIESEC Mendoza

Mijn vrijwilligersproject

Omdat ik AIESEC en haar doelstellingen nog niet kende, leerde ik AIESEC kennen als een organisatie die wereldwijd stages en interculturele uitwisselingen organiseert. Dit is vergelijkbaar met wat ik wist toen ik op de middelbare school op studentenuitwisseling ging. Toen ik solliciteerde voor een Global Volunteer project bij AIESEC, wilde ik een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap. Mijn doel was om te helpen waar ik kon om de situatie van de mensen waarmee ik zou werken te verbeteren. In dit geval meer specifiek de immigranten in Mendoza.

Ik had me echter nooit kunnen voorstellen op welke schaal AIESEC invloed kan hebben op zo'n breed scala aan maatschappelijke problemen als in Mendoza het geval was. Ik kwam bij de immigrantenopvang aan als de eerste AIESEC-vrijwilliger samen met andere vrijwilligers, afkomstig uit Brazilië en Colombia. We hebben de eerste website voor de instelling opgezet, evenals verschillende social media accounts om de naam "out there" te krijgen. Dit was cruciaal omdat het opvanghuis altijd hulp nodig heeft, omdat het zonder enige overheidssteun opereert.

Een andere vrijwilliger, met talent voor videobewerking, slaagde erin de website en sociale media-accounts aantrekkelijker te maken. Daarnaast hielpen we ook met het organiseren van culturele evenementen in het opvanghuis. We hebben zelfs enkele mensen gemotiveerd om deel te nemen aan AIESEC's Global Village.

indrukken van vrijwilliger fabian over zijn uitwisseling in argentinië

Parade na een katholieke dienst voor de Boliviaanse gemeenschap in Mendoza, gesteund door de "Hogar del Migrante".

De impact van AIESEC in Mendoza

De hulp van AIESEC in Mendozas beperkt zich echter niet alleen tot de immigranten van de stad, maar gaat veel verder, met projecten die variëren van educatieve projecten voor kinderen van verschillende leeftijden tot zelfs het helpen van de honden op straat. Om al deze projecten gaande te houden, komt er elk jaar een aanzienlijk aantal vrijwilligers naar Mendoza. Het hele jaar door zijn er vrijwilligers in de stad en op piekmomenten lopen de aantallen op tot 70 personen tegelijk.

Vrijwilliger Fabian samen met andere AIESEC uitwisselingsdeelnemers

Plezier maken op onze wekelijkse vrijwilligersbijeenkomsten.

Aangezien al deze vrijwilligers onderdak en ondersteuning nodig hebben, kon ik het werk van de mensen van het lokale AIESEC-comité in Mendoza niet hoog genoeg waarderen. Sommige AIESEC-leden huisvestten tot 4 vrijwilligers in een appartement dat veel verwende Maastrichtse studenten nauwelijks groot genoeg zouden vinden voor henzelf alleen. Anderen moedigden familieleden zoals ouders en grootouders aan om vrijwilligers te ontvangen.

Dit alles zonder geldelijke compensatie in een land waarvan de inflatie de prijzen omhoog heeft doen schieten. Zelfs met normen die zo belachelijk hoog zijn, kunnen mensen het zich niet veroorloven fatsoenlijk te leven in vergelijking met wat ze verdienen.

Het verkennen van de "Alta Montaña" van de Andes!

Mijn conclusie als vrijwilliger

Dus naast een geweldige tijd met alle andere vrijwilligers en AIESEC-leden in Mendoza, waarbij we bijna elke dag feestten of samenkwamen in de stad, hadden de andere vrijwilligers en ik echt een positieve impact. Binnen de lokale gemeenschap hebben we geholpen waar ze dat het meest nodig hadden. Daarvoor wil ik de eer geven aan AIESEC Mendoza en zijn geweldige mensen. Het enige wat ik nog kan doen is hen nogmaals hartelijk bedanken. Zij leven ten volle waar AIESEC als organisatie werkelijk om draait.

Dit bericht is geschreven door Fabian Biermann. Fabian ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!