Een boodschap aan onze generatie - AIESEC in Nederland - De nieuwe generatie.

Een boodschap aan onze generatie

Dit bericht is geschreven door Laura Bergshoef. Laura ging op een vrijwilligersproject van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Wil je meer ervaringen lezen zoals die van Laura, bekijk dan hier onze ervaringsverhalen.

"Hoe gelukkig ben ik dat ik een plek en mensen heb gevonden die me deden huilen toen ik wegging?" 

Het vrijwilligersproject

Het interessante van AIESEC is dat zij vele vrijwilligersprogramma's aanbieden voor vele interesses. Je doet niet alleen vrijwilligerswerk en reist, maar je brengt jouw kennis in de praktijk. Ik heb een specifieke interesse in film maken en duurzaamheid. Mijn AIESEC project had beide.

Ik ging naar Vung Tau, Vietnam met mede vrijwilligers. Vung Tau leeft van olie, maar die raakt op, dus hebben ze een andere bron van inkomsten nodig. Wij pleitten voor duurzaam toerisme als alternatief. Duurzaam met hoofdletters, want de huidige toeristen in Vung Tau laten veel afval achter.

vrijwilligerswerk in vietnam op een boot met vrienden

We ondersteunden duurzaam toerisme door een promotievideo te maken (link onderaan) en door lokale evenementen op te zetten. Een medevrijwilliger wist veel van social media, samen zijn we een Instagram account 'Wanderswithpurpose' gestart , om zo een platform te hebben om duurzaam toerisme te promoten. Door dit samen te doen heb ik veel nieuwe dingen geleerd over sociale media.

Het project leerde me in kleine hanteerbare brokjes te werken aan klimaatverandering, een van de grootste problemen waar de wereld op dit moment mee te maken heeft. Bovendien gaf ik zin aan mijn filmvaardigheden door ze te gebruiken om de wereld een beetje duurzamer te maken.

vrijwilligerswerk in vietnam

Hobbelige weg

Ik ben niet alleen gegroeid op carrièregebied, maar ook persoonlijk. Dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je hoort dat je jezelf beter leert kennen als je reist en ik wil niet de zoveelste reisgoeroe zijn, maar het is waar.

Je krijgt te maken met situaties waar je voorheen misschien niet mee te maken had. Ik heb altijd geleerd sterk te blijven en nooit op te geven, maar tijdens het project kon ik dat niet en maakte ik kennis met een andere kant van mezelf.

Ik had wat ernstige gezondheidsproblemen door een infectie. Ik was even niet de vrolijke en hard werkende persoon en dat accepteerde ik. Ik leerde voor mijn gezondheid te kiezen, ongeacht hoe anderen zouden reageren. Dit zou mij een hoop ellende hebben bespaard;). De weg bleek hobbeliger dan verwacht, maar ik zou de geweldige momenten die ik had niet willen missen.

Laura doet vrijwilligerswerk in Vietnam

De magie van vrijwilligerswerk

Ik kreeg een hechte band met mijn gastgezin en dat brengt me bij mijn persoonlijke hoogtepunt van de ervaring. Vanaf de eerste dag gaven ze me het gevoel dat ik welkom was, en zonder elkaars taal te spreken, hadden we zoveel plezier.

Ik ben erg dankbaar dat ik een plek en mensen heb gevonden die me deden huilen toen ik vertrok. Het was het waard om vrijwilligerswerk te gaan doen in plaats van te gaan backpacken, want de manier waarop ik met AIESEC Vietnam heb leren kennen: het project, de medevrijwilligers en mijn gastgezin was heel bijzonder.

Laura doet vrijwilligerswerk in Vietnam met andere deelnemers

Een boodschap aan de huidige "volwassen" professionals

De grootste les die ik geleerd heb? Alle AIESECers met wie ik werkte waren verschillend, verschillende achtergronden, verschillende interesses, verschillende persoonlijke opvattingen. Toch werkten we samen om Vung Tau duurzaam te maken. Daar kan de huidige 'volwassen' generatie een voorbeeld aan nemen.

U kunt mijn korte documentaire hier vinden: https://vimeo.com/282990875

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!