Een boodschap aan onze generatie - AIESEC in Nederland - De nieuwe generatie.

Een boodschap aan onze generatie

Dit bericht is geschreven door Laura Bergshoef. Laura ging op een vrijwilligersproject van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Wil je meer ervaringen lezen zoals die van Laura, bekijk dan hier onze ervaringsverhalen.

"Hoe gelukkig ben ik dat ik een plek en mensen heb gevonden die me deden huilen toen ik wegging?" 

Het vrijwilligersproject

Het interessante van AIESEC is dat zij vele vrijwilligersprogramma's aanbieden voor vele interesses. Je doet niet alleen vrijwilligerswerk en reist, maar je brengt jouw kennis in de praktijk. Ik heb een specifieke interesse in film maken en duurzaamheid. Mijn AIESEC project had beide.

Ik ging naar Vung Tau, Vietnam met mede vrijwilligers. Vung Tau leeft van olie, maar die raakt op, dus hebben ze een andere bron van inkomsten nodig. Wij pleitten voor duurzaam toerisme als alternatief. Duurzaam met hoofdletters, want de huidige toeristen in Vung Tau laten veel afval achter.

vrijwilligerswerk in vietnam op een boot met vrienden

We ondersteunden duurzaam toerisme door een promotievideo te maken (link onderaan) en door lokale evenementen op te zetten. Een medevrijwilliger wist veel van social media, samen zijn we een Instagram account 'Wanderswithpurpose' gestart , om zo een platform te hebben om duurzaam toerisme te promoten. Door dit samen te doen heb ik veel nieuwe dingen geleerd over sociale media.

Het project leerde me in kleine hanteerbare brokjes te werken aan klimaatverandering, een van de grootste problemen waar de wereld op dit moment mee te maken heeft. Bovendien gaf ik zin aan mijn filmvaardigheden door ze te gebruiken om de wereld een beetje duurzamer te maken.

vrijwilligerswerk in vietnam

Hobbelige weg

Ik ben niet alleen gegroeid op carrièregebied, maar ook persoonlijk. Dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je hoort dat je jezelf beter leert kennen als je reist en ik wil niet de zoveelste reisgoeroe zijn, maar het is waar.

Je krijgt te maken met situaties waar je voorheen misschien niet mee te maken had. Ik heb altijd geleerd sterk te blijven en nooit op te geven, maar tijdens het project kon ik dat niet en maakte ik kennis met een andere kant van mezelf.

Ik had wat ernstige gezondheidsproblemen door een infectie. Ik was even niet de vrolijke en hard werkende persoon en dat accepteerde ik. Ik leerde voor mijn gezondheid te kiezen, ongeacht hoe anderen zouden reageren. Dit zou mij een hoop ellende hebben bespaard;). De weg bleek hobbeliger dan verwacht, maar ik zou de geweldige momenten die ik had niet willen missen.

Laura doet vrijwilligerswerk in Vietnam

De magie van vrijwilligerswerk

Ik kreeg een hechte band met mijn gastgezin en dat brengt me bij mijn persoonlijke hoogtepunt van de ervaring. Vanaf de eerste dag gaven ze me het gevoel dat ik welkom was, en zonder elkaars taal te spreken, hadden we zoveel plezier.

Ik ben erg dankbaar dat ik een plek en mensen heb gevonden die me deden huilen toen ik vertrok. Het was het waard om vrijwilligerswerk te gaan doen in plaats van te gaan backpacken, want de manier waarop ik met AIESEC Vietnam heb leren kennen: het project, de medevrijwilligers en mijn gastgezin was heel bijzonder.

Laura doet vrijwilligerswerk in Vietnam met andere deelnemers

Een boodschap aan de huidige "volwassen" professionals

De grootste les die ik geleerd heb? Alle AIESECers met wie ik werkte waren verschillend, verschillende achtergronden, verschillende interesses, verschillende persoonlijke opvattingen. Toch werkten we samen om Vung Tau duurzaam te maken. Daar kan de huidige 'volwassen' generatie een voorbeeld aan nemen.

U kunt mijn korte documentaire hier vinden: https://vimeo.com/282990875

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!