Het is oké om anders te zijn - AIESEC in Nederland

Het is oké om anders te zijn

Als je normaal in het woordenboek opzoekt, is dit (of iets dergelijks) de definitie die je krijgt. Hoewel deze definitie je waarschijnlijk niet zou verbazen, is het toch een vrij vage omschrijving. Wie bepaalt wat de conforme norm is, gebruikelijk, typisch, of verwacht?

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin mensen je vertellen dat je anders moet zijn, maar diep van binnen willen we allemaal "normaal" zijn. Voor mij is normaal gewoon een gemiddelde van het gedrag waaraan mensen zich conformeren, op een bepaalde tijd, plaats en binnen een groep of specifieke samenleving. Als je naar Friends hebt gekeken, zal dit citaat je waarschijnlijk bekend in de oren klinken:

Weet je, ik ben een ijsdanser, al mijn vrienden zijn homo, ik probeerde er gewoon bij te horen' - Duncan, Friends S2:E4, The one with Phoebe's Husband.

En hoewel de steun voor anders zijn elke dag toeneemt, hebben mensen nog steeds de neiging om anderen vaak te veroordelen als ze zich niet aan een bepaalde norm houden. Discriminatie, bijvoorbeeld, is ook een geval van veroordelen van mensen omdat ze zich niet aan een norm houden. Het is niet goed om mensen uit te lachen vanwege hun huidskleur, hun taalproblemen of welke andere reden dan ook. Ik hoop echt dat iedereen het eens is met deze woorden en dat iedereen zou willen leven in een wereld waarin mensen gewoon zichzelf kunnen zijn. Maar racisme is bijvoorbeeld nog steeds een groot probleem. Met de huidige verspreiding van het coronavirus worden Chinezen in Nederland lastiggevallen en uitgescholden, alleen omdat ze er Aziatisch uitzien.

De positieve kant

Aan de andere kant, soms staat anders zijn gelijk aan geprezen worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld met roodharigen. Jaren geleden werden kinderen gepest om hun rode haar, terwijl tegenwoordig (op een enkele uitzondering na) roodharigen veel complimenten krijgen. Daarnaast is de hoeveelheid roodharigen in tv-programma's en reclames extreem. Behalve dat complimenten krijgen altijd leuk is, maakt het ook het omgaan met negativiteit een stuk makkelijker. Hoewel, die incidentele namen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat mensen normaal willen zijn, al is het maar voor één keer.

Met deze blog wil ik mensen bewust maken van het feit dat iedereen gelukkig moet kunnen zijn met zichzelf en zichzelf echt moet kunnen accepteren. Dat kan alleen als iedereen 'andere' mensen gaat accepteren voor wie ze werkelijk zijn.

Gewoon wat feiten

Als u zich op een plaats bevindt waar mensen u niet accepteren om wie u bent, dan kunnen de volgende argumenten u misschien een beter gevoel geven, en u helpen jouw diversiteit te omarmen:

1. Verschillende mensen zijn meestal creatiever

De wetenschap toont aan dat uniek zijn (en zelfs afgewezen worden door jouw directe samenleving) iemands creativiteit kan vergroten. Dat je anders bent dan mensen in jouw omgeving zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je oplossingen of ideeën aandraagt die ook anders zijn dan die in jouw omgeving.

2. Je zult echte en blijvende vriendschappen ontwikkelen

Het is misschien moeilijk voor je om je aan een bepaalde norm te conformeren en goede vrienden te maken. Maar de paar mensen met wie je wel kunt opschieten, blijven waarschijnlijk vrienden voor het leven.

3. Anders zijn bereidt je voor op het omgaan met teleurstellingen en succes in het leven.

Hoewel dit nogal een triest argument is, laat het krijgen van afwijzingen je uiteindelijk toch omgaan met teleurstellingen. Omdat 'andere mensen' zich vaak bewijzen tegenover anderen, werken ze bovendien vaak heel hard. Deze werkethiek zal leiden tot groot succes.

Dus onthoud dat anders zijn een goede zaak is. Natuurlijk kunnen mensen anders zijn dan je gewend bent, maar maakt dat de wereld niet interessant om in te leven? Waarschijnlijk zou de wereld behoorlijk saai zijn als er geen diversiteit zou zijn.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. Lees hier meer van onze ervaringsverhalen.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!