Het gaat niet alleen om jou - AIESEC in Nederland

Het gaat niet alleen om jou.

Wanneer je lid wordt van AIESEC of meegaat op een AIESEC-project, hoor je veel over de leiderschapskwaliteiten, kortweg LDQ's. AIESEC gebruikt vier LDQ's om mensen te leren bewuster met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Een van de vier LDQ's heet wereldburgerschap. Hoewel er veel interpretaties zijn van een wereldburger, kan de essentie worden omschreven als iemand die zich bewust is van en inzicht heeft in de wijdere wereld en zijn plaats daarin. Zij spelen een actieve rol in hun gemeenschap en werken samen met anderen om onze planeet gelijkwaardiger, eerlijker en duurzamer te maken.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Deze uitleg klinkt misschien wat ambitieus en misschien wat ver gezocht. Ik denk echter dat iemand, voordat hij een dergelijke actieve rol in de gemeenschap kan spelen, er eerst voor moet zorgen dat hij het eerste deel van de definitie omarmt. Voor mij komt dit neer op iemand die in staat is om begrijpen en respecteren andere culturen dan hun eigen. Dit is in werkelijkheid bijzonder moeilijk. Sommige delen van iemands cultuur kunnen zeer strijdig zijn met jouw eigen geloof en cultuur.

Je hebt misschien het "geluk" dat je in Nederland bent geboren, in een bepaald gezin, met jouw eigen geloof en gewoonten, en bovendien jouw eigen voordelen. Door deze omstandigheden is het heel gemakkelijk om begrip op te brengen voor iemand anders die in een soortgelijke omgeving is opgevoed. Op zijn beurt kan het heel moeilijk zijn je te verplaatsen in iemand die in een andere God gelooft, een andere familieband heeft, of misschien zelfs andere rechten heeft in zijn land van herkomst. Wanneer je je in zulk gezelschap bevindt, probeer dan een wereldburger en respect tonen voor de ander. Als je eenmaal in staat bent andere culturen te respecteren en te begrijpen, is de basis gelegd voor het kunnen samenwerken met verschillende soorten mensen.

Waarom zou iedereen een wereldburger moeten zijn?

Veel conflicten in de wereld ontstaan omdat veel mensen elkaar niet begrijpen. Maar hoe meer mensen de wereld begrijpen, hoe groter de kans is dat mensen succesvol kunnen samenwerken, en uiteindelijk een actieve rol kunnen spelen bij het veranderen van de wereld in zijn ideale versie. We leven allemaal in een zeer onderling verbonden en onderling afhankelijke wereld. Dit betekent dat we niet zonder begrip voor anderen kunnen. Daarnaast hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om van onze wereld een betere plek te maken, en dat kan alleen als iedereen bewust en respectvol omgaat met diversiteit.

Wat kun je doen om een wereldburger te worden burger te worden?

Dit is een heel goede vraag, en het is niet eenvoudig. Voor mij komt het weer neer op het begrijpen van andere mensen. Het eerste wat je kunt doen is jezelf trainen in begrip. Probeer minder veroordelend te zijn, en begin na te denken over waarom mensen handelen zoals ze doen.

De tweede stap die je kunt nemen is actief de wereld verkennen. Natuurlijk kun je lezen over culturen en het nieuws bekijken. Maar als je eenmaal daadwerkelijk een andere cultuur hebt ervaren, wordt het een stuk gemakkelijker om die te begrijpen.

Ten derde, probeer klein te beginnen met actievoeren in jouw gemeenschap. Je hoeft geen grote inzamelingsacties te organiseren om een echte wereldburger te zijn. Je helpt de wereld al door aardig te zijn en te helpen met kleine dingen in jouw eigen omgeving. Zodra je er klaar voor bent, kun je altijd grotere projecten op je nemen.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!