Het gaat niet alleen om jou - AIESEC in Nederland

Het gaat niet alleen om jou.

Wanneer je lid wordt van AIESEC of meegaat op een AIESEC-project, hoor je veel over de leiderschapskwaliteiten, kortweg LDQ's. AIESEC gebruikt vier LDQ's om mensen te leren bewuster met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Een van de vier LDQ's heet wereldburgerschap. Hoewel er veel interpretaties zijn van een wereldburger, kan de essentie worden omschreven als iemand die zich bewust is van en inzicht heeft in de wijdere wereld en zijn plaats daarin. Zij spelen een actieve rol in hun gemeenschap en werken samen met anderen om onze planeet gelijkwaardiger, eerlijker en duurzamer te maken.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Deze uitleg klinkt misschien wat ambitieus en misschien wat ver gezocht. Ik denk echter dat iemand, voordat hij een dergelijke actieve rol in de gemeenschap kan spelen, er eerst voor moet zorgen dat hij het eerste deel van de definitie omarmt. Voor mij komt dit neer op iemand die in staat is om begrijpen en respecteren andere culturen dan hun eigen. Dit is in werkelijkheid bijzonder moeilijk. Sommige delen van iemands cultuur kunnen zeer strijdig zijn met jouw eigen geloof en cultuur.

Je hebt misschien het "geluk" dat je in Nederland bent geboren, in een bepaald gezin, met jouw eigen geloof en gewoonten, en bovendien jouw eigen voordelen. Door deze omstandigheden is het heel gemakkelijk om begrip op te brengen voor iemand anders die in een soortgelijke omgeving is opgevoed. Op zijn beurt kan het heel moeilijk zijn je te verplaatsen in iemand die in een andere God gelooft, een andere familieband heeft, of misschien zelfs andere rechten heeft in zijn land van herkomst. Wanneer je je in zulk gezelschap bevindt, probeer dan een wereldburger en respect tonen voor de ander. Als je eenmaal in staat bent andere culturen te respecteren en te begrijpen, is de basis gelegd voor het kunnen samenwerken met verschillende soorten mensen.

Waarom zou iedereen een wereldburger moeten zijn?

Veel conflicten in de wereld ontstaan omdat veel mensen elkaar niet begrijpen. Maar hoe meer mensen de wereld begrijpen, hoe groter de kans is dat mensen succesvol kunnen samenwerken, en uiteindelijk een actieve rol kunnen spelen bij het veranderen van de wereld in zijn ideale versie. We leven allemaal in een zeer onderling verbonden en onderling afhankelijke wereld. Dit betekent dat we niet zonder begrip voor anderen kunnen. Daarnaast hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om van onze wereld een betere plek te maken, en dat kan alleen als iedereen bewust en respectvol omgaat met diversiteit.

Wat kun je doen om een wereldburger te worden burger te worden?

Dit is een heel goede vraag, en het is niet eenvoudig. Voor mij komt het weer neer op het begrijpen van andere mensen. Het eerste wat je kunt doen is jezelf trainen in begrip. Probeer minder veroordelend te zijn, en begin na te denken over waarom mensen handelen zoals ze doen.

De tweede stap die je kunt nemen is actief de wereld verkennen. Natuurlijk kun je lezen over culturen en het nieuws bekijken. Maar als je eenmaal daadwerkelijk een andere cultuur hebt ervaren, wordt het een stuk gemakkelijker om die te begrijpen.

Ten derde, probeer klein te beginnen met actievoeren in jouw gemeenschap. Je hoeft geen grote inzamelingsacties te organiseren om een echte wereldburger te zijn. Je helpt de wereld al door aardig te zijn en te helpen met kleine dingen in jouw eigen omgeving. Zodra je er klaar voor bent, kun je altijd grotere projecten op je nemen.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!