6 eenvoudige tips om bij te dragen aan een duurzamere wereld

6 eenvoudige tips om bij te dragen aan een duurzamere wereld

We hebben maar één planeet. Als we ons blijven gedragen zoals de afgelopen jaren, zal deze planeet zoals we die kennen niet bestaan voor ons nageslacht. Als dit misbruik van de hulpbronnen in de toekomst doorgaat, is de kans groot dat onze planeet wordt zoals de andere zeven planeten waar geen leven mogelijk is. Om dit te voorkomen moeten wij, als bewoners van de wereld, ons gedrag aanpassen om het unieke karakter en de schoonheid van onze planeet te bewaken. Gelukkig zijn er veel eenvoudige, kleine dingen die we kunnen doen om ons milieuvriendelijker te gedragen. Met de meeste daarvan kunt u zelfs geld besparen. Het is dus een win-win situatie!

1. Onderwijs jezelf

"Onderwijs is het krachtigste wapen dat we hebben om de wereld te veranderen" - Nelson Mandela. Dit is echt waar als het gaat om het milieu. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun werkelijke ecologische voetafdruk. Als u jouw voetafdruk wilt berekenen, kunt u naar deze website gaan. Ook is het soms moeilijk te zien welk gedrag schadelijk is. Het is ook belangrijk om te leren hoe je jezelf kunt verbeteren en door deze blog te lezen heb je de eerste (of tweede, derde etc..) stap gezet! Gefeliciteerd met het duurzamer worden! 🙂

2. Breng jouw eigen tas mee

Het kan zo eenvoudig zijn, maar toch zo impactvol. Plastic zakken worden vaak weggegooid en belanden op... stortplaatsen of in andere delen van het milieu. In dat geval kunnen ze dieren verstikken die erin vast komen te zitten of ze voor voedsel aanzien. Bovendien duurt het een tijdje voordat de zakken zijn afgebroken (zelfs de papieren). Dus als je boodschappen doet voor voedsel, kleding of andere dingen, neem dan jouw eigen duurzame tas mee! Het is goed voor jouw portemonnee en het milieu.

3. Koop tweedehands kleding

De term vintage kleding is tegenwoordig trendy. Voor tweedehands kleding kun je naar een populaire vintagewinkel gaan, maar je kunt ook (echt goedkope) verborgen juweeltjes vinden in jouw plaatselijke kringloopwinkel. Het is ook een goed idee om in de kast van jouw (groot)ouders te kijken als je een vergelijkbare maat hebt. Macklemore zei het al: "Ik draag de jas van mijn opa, ik zie er ongelooflijk uit". 

4. Zorg ervoor dat afval afval is

Veel spullen worden weggegooid terwijl ze eigenlijk nog gebruikt kunnen worden. Je moet creatief worden met het hergebruiken van bepaalde producten die gewoonlijk als afval worden geclassificeerd. Sites zoals Pinterest staan vol goede ideeën. Of neem eens een kijkje op deze website.

5. jouw voedselverspilling verminderen

Dagelijks wordt veel voedsel weggegooid. De laatste jaren zijn er veel duurzame initiatieven gestart om dit tegen te gaan. Supermarkten zijn begonnen met het afprijzen van voedsel dat bijna over de houdbaarheidsdatum is, dus je kunt op zoek gaan naar deze stickers of rubrieken in de supermarkt. Er zijn ook verschillende apps die voedselverspilling proberen tegen te gaan vanuit verschillende locaties zoals bakkers, slagers en restaurants. Een voorbeeld van zo'n app in Nederland is Too-good-to-go

6. Heroverweging van vervoer

Ik denk dat niemand graag in de regen fietst. Maar als we allemaal wat meer zouden fietsen of wandelen, zou dat een enorme impact kunnen hebben op het milieu. Aan de andere kant reizen de meesten van ons graag. Maar vliegen vergroot vaak jouw ecologische voetafdruk enorm. ShamePlane.com kan u helpen de impact te visualiseren van jouw reizen op het poolgebied, zoals vliegreizen en autovrij gaan. Misschien inspireert het u om de bus of de trein te nemen naar een locatie die niet te ver van jouw huis is.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!