6 eenvoudige tips om bij te dragen aan een duurzamere wereld

6 eenvoudige tips om bij te dragen aan een duurzamere wereld

We hebben maar één planeet. Als we ons blijven gedragen zoals de afgelopen jaren, zal deze planeet zoals we die kennen niet bestaan voor ons nageslacht. Als dit misbruik van de hulpbronnen in de toekomst doorgaat, is de kans groot dat onze planeet wordt zoals de andere zeven planeten waar geen leven mogelijk is. Om dit te voorkomen moeten wij, als bewoners van de wereld, ons gedrag aanpassen om het unieke karakter en de schoonheid van onze planeet te bewaken. Gelukkig zijn er veel eenvoudige, kleine dingen die we kunnen doen om ons milieuvriendelijker te gedragen. Met de meeste daarvan kunt u zelfs geld besparen. Het is dus een win-win situatie!

1. Onderwijs jezelf

"Onderwijs is het krachtigste wapen dat we hebben om de wereld te veranderen" - Nelson Mandela. Dit is echt waar als het gaat om het milieu. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun werkelijke ecologische voetafdruk. Als u jouw voetafdruk wilt berekenen, kunt u naar deze website gaan. Ook is het soms moeilijk te zien welk gedrag schadelijk is. Het is ook belangrijk om te leren hoe je jezelf kunt verbeteren en door deze blog te lezen heb je de eerste (of tweede, derde etc..) stap gezet! Gefeliciteerd met het duurzamer worden! 🙂

2. Breng jouw eigen tas mee

Het kan zo eenvoudig zijn, maar toch zo impactvol. Plastic zakken worden vaak weggegooid en belanden op... stortplaatsen of in andere delen van het milieu. In dat geval kunnen ze dieren verstikken die erin vast komen te zitten of ze voor voedsel aanzien. Bovendien duurt het een tijdje voordat de zakken zijn afgebroken (zelfs de papieren). Dus als je boodschappen doet voor voedsel, kleding of andere dingen, neem dan jouw eigen duurzame tas mee! Het is goed voor jouw portemonnee en het milieu.

3. Koop tweedehands kleding

De term vintage kleding is tegenwoordig trendy. Voor tweedehands kleding kun je naar een populaire vintagewinkel gaan, maar je kunt ook (echt goedkope) verborgen juweeltjes vinden in jouw plaatselijke kringloopwinkel. Het is ook een goed idee om in de kast van jouw (groot)ouders te kijken als je een vergelijkbare maat hebt. Macklemore zei het al: "Ik draag de jas van mijn opa, ik zie er ongelooflijk uit". 

4. Zorg ervoor dat afval afval is

Veel spullen worden weggegooid terwijl ze eigenlijk nog gebruikt kunnen worden. Je moet creatief worden met het hergebruiken van bepaalde producten die gewoonlijk als afval worden geclassificeerd. Sites zoals Pinterest staan vol goede ideeën. Of neem eens een kijkje op deze website.

5. jouw voedselverspilling verminderen

Dagelijks wordt veel voedsel weggegooid. De laatste jaren zijn er veel duurzame initiatieven gestart om dit tegen te gaan. Supermarkten zijn begonnen met het afprijzen van voedsel dat bijna over de houdbaarheidsdatum is, dus je kunt op zoek gaan naar deze stickers of rubrieken in de supermarkt. Er zijn ook verschillende apps die voedselverspilling proberen tegen te gaan vanuit verschillende locaties zoals bakkers, slagers en restaurants. Een voorbeeld van zo'n app in Nederland is Too-good-to-go

6. Heroverweging van vervoer

Ik denk dat niemand graag in de regen fietst. Maar als we allemaal wat meer zouden fietsen of wandelen, zou dat een enorme impact kunnen hebben op het milieu. Aan de andere kant reizen de meesten van ons graag. Maar vliegen vergroot vaak jouw ecologische voetafdruk enorm. ShamePlane.com kan u helpen de impact te visualiseren van jouw reizen op het poolgebied, zoals vliegreizen en autovrij gaan. Misschien inspireert het u om de bus of de trein te nemen naar een locatie die niet te ver van jouw huis is.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!