Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat jezelf onderwijzen over jouw milieuvoetafdruk is een eerste stap om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen u hierbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kledingmerken laten zien, de ethiek van merken, of deze website die de impact van vliegen visualiseert.

Wat opvalt in onze ecologische voetafdruk is de impact van vliegen. Ik wist altijd al dat vliegen slecht was voor het milieu, maar ik rechtvaardigde het door te weten dat ik weinig vlees eet en zelden met de auto reis. Maar toen ik een paar jaar geleden dit artikel las, was ik geschokt. Het laat zien hoe een rondreis naar New York dezelfde impact heeft op het milieu als het eten van duizend Big Macs!

Gelukkig zijn er manieren om bijna alle uithoeken van de wereld te bereiken zonder in een vliegtuig te stappen. Toegegeven, ze zijn misschien een beetje onpraktisch en tijdrovend, maar het zal zeker een ervaring zijn. Daarom, terwijl u wacht tot de lockdown wordt opgeheven en de wereld opengaat, droom weg met deze avontuurlijke manieren om de wereld te zien zonder te hoeven vliegen!

Openbaar vervoer binnen Europa

Reizen over land door het moderne, nabije en verbonden Europa is echt gemakkelijk. Hoewel goedkope en snelle vliegopties verleidelijk zijn, zijn andere manieren van openbaar vervoer ook steeds betaalbaarder, toegankelijker en comfortabeler om te gebruiken. Ik reis graag per trein of bus omdat je dan veel van het landschap ziet en als je 's nachts reist, kan het u zelfs tijd besparen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de websites van Flixbus of Interrail om jouw volgende reis te plannen!

Met de trein naar Azië

Als we buiten Europa gaan, komen we bij het meer avontuurlijke deel van reizen door alternatieven voor het vliegen. Oost-Azië, bijvoorbeeld, ligt erg ver van ons vandaan. Toch zijn we er over land mee verbonden. Daarom kun je het per spoor bereiken. De langste ononderbroken treinreis loopt van Portugal tot Vietnam en beslaat 17000 km. Een deel ervan is de Trans-Siberische Express, die op de bucketlist van veel reizigers staat. Deze brengt je in zes dagen van Moskou naar Peking. Dit is een lange rit, maar als je toch al weken of zelfs maanden reist, kan het de moeite waard zijn!

De Atlantische Oceaan oversteken

Enkele decennia geleden was het gebruikelijk om per boot naar Amerika te gaan. Toch is het mogelijk om de Atlantische Oceaan over te steken met een schip zoals je op een vrachtschip kunt tillen. Naar New York komen vanuit Le Havre in Frankrijk duurt ongeveer een week. In deze Nederlandse reisshow krijg je een indruk van hoe dat eruit ziet.

Zeilen rond de wereld

Zoals je misschien hebt gehoord, gebruikt klimaatactiviste Greta Thunberg zeilboten om tussen continenten te reizen. Ook als je geen beroemde milieuactiviste bent of een boot bezit, is reizen op deze manier mogelijk. Sommige platforms koppelen mensen die op zoek zijn naar gratis bemanning op hun zeilboot aan reizigers.

Kortom, niet vliegen is een zeer effectieve manier om het milieu te sparen. Tegelijkertijd houd ik van reizen en zou ik het moeilijk vinden om dat op te geven. Als u bent zoals ik en ernaar streeft om zoveel mogelijk van de wereld te zien, hoop ik dat dit u een idee heeft gegeven van hoe u dat kunt doen, terwijl u tegelijkertijd werkt aan het verminderen van jouw voetafdruk.


Hallo, ik ben Lea. Momenteel ben ik de Nationale Marketing Directeur van AIESEC in Nederland.
Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages om leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Je kunt hier meer lezen over leiderschapsgerelateerde onderwerpen.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!