Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat jezelf onderwijzen over jouw milieuvoetafdruk is een eerste stap om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen u hierbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kledingmerken laten zien, de ethiek van merken, of deze website die de impact van vliegen visualiseert.

Wat opvalt in onze ecologische voetafdruk is de impact van vliegen. Ik wist altijd al dat vliegen slecht was voor het milieu, maar ik rechtvaardigde het door te weten dat ik weinig vlees eet en zelden met de auto reis. Maar toen ik een paar jaar geleden dit artikel las, was ik geschokt. Het laat zien hoe een rondreis naar New York dezelfde impact heeft op het milieu als het eten van duizend Big Macs!

Gelukkig zijn er manieren om bijna alle uithoeken van de wereld te bereiken zonder in een vliegtuig te stappen. Toegegeven, ze zijn misschien een beetje onpraktisch en tijdrovend, maar het zal zeker een ervaring zijn. Daarom, terwijl u wacht tot de lockdown wordt opgeheven en de wereld opengaat, droom weg met deze avontuurlijke manieren om de wereld te zien zonder te hoeven vliegen!

Openbaar vervoer binnen Europa

Reizen over land door het moderne, nabije en verbonden Europa is echt gemakkelijk. Hoewel goedkope en snelle vliegopties verleidelijk zijn, zijn andere manieren van openbaar vervoer ook steeds betaalbaarder, toegankelijker en comfortabeler om te gebruiken. Ik reis graag per trein of bus omdat je dan veel van het landschap ziet en als je 's nachts reist, kan het u zelfs tijd besparen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de websites van Flixbus of Interrail om jouw volgende reis te plannen!

Met de trein naar Azië

Als we buiten Europa gaan, komen we bij het meer avontuurlijke deel van reizen door alternatieven voor het vliegen. Oost-Azië, bijvoorbeeld, ligt erg ver van ons vandaan. Toch zijn we er over land mee verbonden. Daarom kun je het per spoor bereiken. De langste ononderbroken treinreis loopt van Portugal tot Vietnam en beslaat 17000 km. Een deel ervan is de Trans-Siberische Express, die op de bucketlist van veel reizigers staat. Deze brengt je in zes dagen van Moskou naar Peking. Dit is een lange rit, maar als je toch al weken of zelfs maanden reist, kan het de moeite waard zijn!

De Atlantische Oceaan oversteken

Enkele decennia geleden was het gebruikelijk om per boot naar Amerika te gaan. Toch is het mogelijk om de Atlantische Oceaan over te steken met een schip zoals je op een vrachtschip kunt tillen. Naar New York komen vanuit Le Havre in Frankrijk duurt ongeveer een week. In deze Nederlandse reisshow krijg je een indruk van hoe dat eruit ziet.

Zeilen rond de wereld

Zoals je misschien hebt gehoord, gebruikt klimaatactiviste Greta Thunberg zeilboten om tussen continenten te reizen. Ook als je geen beroemde milieuactiviste bent of een boot bezit, is reizen op deze manier mogelijk. Sommige platforms koppelen mensen die op zoek zijn naar gratis bemanning op hun zeilboot aan reizigers.

Kortom, niet vliegen is een zeer effectieve manier om het milieu te sparen. Tegelijkertijd houd ik van reizen en zou ik het moeilijk vinden om dat op te geven. Als u bent zoals ik en ernaar streeft om zoveel mogelijk van de wereld te zien, hoop ik dat dit u een idee heeft gegeven van hoe u dat kunt doen, terwijl u tegelijkertijd werkt aan het verminderen van jouw voetafdruk.


Hallo, ik ben Lea. Momenteel ben ik de Nationale Marketing Directeur van AIESEC in Nederland.
Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages om leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Je kunt hier meer lezen over leiderschapsgerelateerde onderwerpen.

Meer lezen
Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!