Duurzaamheid in de wereld van start-ups - AIESEC in Nederland

Duurzaamheid in de wereld van start-ups

De wereld van start-ups is een interessante wereld. Het is een wereld waarin mensen zeer creatief, nemen op uitdagingen en waar ze moeten maken snelle beslissingen. Naast deze zaken moeten zij er ook voor zorgen dat zij in een duurzame omgeving opereren.

Duurzaamheid in het algemeen wordt steeds belangrijker in het leven van iedereen, niet alleen in bedrijven. Mensen maken thuis hun leven duurzamer door afval te scheiden, minder vlees te eten of de fiets te nemen. Ook bedrijven hebben te maken met duurzaamheid.

Maar wat is duurzaamheid precies?

Veel mensen denken dat duurzaam zijn betekent: jouw leven zonder het milieu te schaden. Hoewel dit gedeeltelijk waar is, is duurzaamheid veel meer dan dat. Duurzaamheid vereist een integratie van sociale en milieukwesties met economische kwesties. Dit betekent vooral dat bedrijven rekening moeten houden met de gevolgen van hun beslissingen voor hun werknemers, klanten, leveranciers, de gemeenschap en het milieu.

De start-ups die zich met al deze aspecten van duurzaamheid bezighouden, worden groene start-ups genoemd. Meestal zijn de oprichters van deze groene start-ups zeer gepassioneerd over wat ze doen en geloven ze in een duurzame wereld. Groene start-ups starten hun bedrijf vaak met de hulp van maatschappelijk verantwoorde investeerders, groene investeerders en populaire crowdfundingplatforms.

Dus hoe werkt dit in de praktijk?

Een winstgevend bedrijf opzetten dat perfect duurzaam is, is een hele uitdaging. Er zijn echter enkele goede voorbeelden van bedrijven die het heel goed doen. Misschien heeft u wel eens gehoord van Ben & Jerry's, het populaire ijsmerk van Unilever. Vanaf de start van hun bedrijf in 1978 werkt Ben & Jerry's actief aan een duurzame wereld voor iedereen. Alle ingrediënten zijn fair trade, en de brownies die ze gebruiken komen uit een speciale bakkerij waar elke werknemer welkom is, ook al hebben ze een crimineel verleden. Bovendien runt Ben & Jerry's nu de Ice Academy, een startersschool waar nieuwe ondernemers hun bedrijf beter kunnen ontwikkelen terwijl ze werkervaring opdoen. Dus ook al is Ben & Jerry's momenteel geen start-up meer, ze zijn in het verleden begonnen als een geweldig duurzaam bedrijf.

Een ander, recenter voorbeeld is Fairphone. Het in 2010 opgerichte Nederlandse bedrijf ontwerpt en produceert eerlijke smartphones. Het bedrijf zorgt ervoor dat de grondstoffen in de telefoon niet uit conflictgebieden komen. Daarnaast krijgen alle werknemers een eerlijk loon voor het assembleren van de smartphone. Bovendien doneert het bedrijf drie euro van elke verkochte smartphone aan een dienstverlenende organisatie die zich bezighoudt met de recycling van elektronisch afval in ontwikkelingslanden.

In de komende jaren zal het aantal groene start-ups naar verwachting groeien omdat consumenten en investeerders hun steun voor deze specifieke soorten bedrijven zullen vergroten . Elke groene start-up draagt bij tot een betere wereld. Een wereld waarin sociaal en ecologisch welzijn in evenwicht zijn met economische winstgevendheid.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!