Duurzaamheid in de wereld van start-ups - AIESEC in Nederland

Duurzaamheid in de wereld van start-ups

De wereld van start-ups is een interessante wereld. Het is een wereld waarin mensen zeer creatief, nemen op uitdagingen en waar ze moeten maken snelle beslissingen. Naast deze zaken moeten zij er ook voor zorgen dat zij in een duurzame omgeving opereren.

Duurzaamheid in het algemeen wordt steeds belangrijker in het leven van iedereen, niet alleen in bedrijven. Mensen maken thuis hun leven duurzamer door afval te scheiden, minder vlees te eten of de fiets te nemen. Ook bedrijven hebben te maken met duurzaamheid.

Maar wat is duurzaamheid precies?

Veel mensen denken dat duurzaam zijn betekent: jouw leven zonder het milieu te schaden. Hoewel dit gedeeltelijk waar is, is duurzaamheid veel meer dan dat. Duurzaamheid vereist een integratie van sociale en milieukwesties met economische kwesties. Dit betekent vooral dat bedrijven rekening moeten houden met de gevolgen van hun beslissingen voor hun werknemers, klanten, leveranciers, de gemeenschap en het milieu.

De start-ups die zich met al deze aspecten van duurzaamheid bezighouden, worden groene start-ups genoemd. Meestal zijn de oprichters van deze groene start-ups zeer gepassioneerd over wat ze doen en geloven ze in een duurzame wereld. Groene start-ups starten hun bedrijf vaak met de hulp van maatschappelijk verantwoorde investeerders, groene investeerders en populaire crowdfundingplatforms.

Dus hoe werkt dit in de praktijk?

Een winstgevend bedrijf opzetten dat perfect duurzaam is, is een hele uitdaging. Er zijn echter enkele goede voorbeelden van bedrijven die het heel goed doen. Misschien heeft u wel eens gehoord van Ben & Jerry's, het populaire ijsmerk van Unilever. Vanaf de start van hun bedrijf in 1978 werkt Ben & Jerry's actief aan een duurzame wereld voor iedereen. Alle ingrediënten zijn fair trade, en de brownies die ze gebruiken komen uit een speciale bakkerij waar elke werknemer welkom is, ook al hebben ze een crimineel verleden. Bovendien runt Ben & Jerry's nu de Ice Academy, een startersschool waar nieuwe ondernemers hun bedrijf beter kunnen ontwikkelen terwijl ze werkervaring opdoen. Dus ook al is Ben & Jerry's momenteel geen start-up meer, ze zijn in het verleden begonnen als een geweldig duurzaam bedrijf.

Een ander, recenter voorbeeld is Fairphone. Het in 2010 opgerichte Nederlandse bedrijf ontwerpt en produceert eerlijke smartphones. Het bedrijf zorgt ervoor dat de grondstoffen in de telefoon niet uit conflictgebieden komen. Daarnaast krijgen alle werknemers een eerlijk loon voor het assembleren van de smartphone. Bovendien doneert het bedrijf drie euro van elke verkochte smartphone aan een dienstverlenende organisatie die zich bezighoudt met de recycling van elektronisch afval in ontwikkelingslanden.

In de komende jaren zal het aantal groene start-ups naar verwachting groeien omdat consumenten en investeerders hun steun voor deze specifieke soorten bedrijven zullen vergroten . Elke groene start-up draagt bij tot een betere wereld. Een wereld waarin sociaal en ecologisch welzijn in evenwicht zijn met economische winstgevendheid.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!