SDG's in tijden van coronavirus

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in tijden van COVID-19

2015 stelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties The Sustainable Development Goals(SDG's) of The Global Goals vast. Deze doelen hebben tot doel verschillende problemen, zoals armoede, klimaatverandering, enz. aan te pakken en op te lossen, en moeten tegen 2030 zijn bereikt.

Op weg naar deze doelstellingen kwam er echter iets ongehoords op ons pad - de COVID-19 pandemie. In deze blog zullen we het hebben over de impact van COVID-19 op de SDG's. En verder, hoe wereldleiders de handen ineen moeten slaan en zich moeten aanpassen om deze nieuw ontstane uitdagingen het hoofd te bieden.

alle 17 mondiale doelen of SDG's

Impact van COVID op de wereld

Door de beperkingen die overheden wereldwijd opleggen, hebben veel industrieën moeite om hun activiteiten en werknemers in stand te houden. Verwacht wordt dat het mondiale bbp in 2020 met 5,2 procent zal krimpen. De grootste krimp van de economische activiteit sinds de Grote Depressie en veel erger dan de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009.

Als gevolg daarvan raken veel werknemers onverwacht werkloos en kunnen zij niet meer voor hun gezin zorgen. Volgens de VN zouden nog eens 10 miljoen kinderen in de wereld met acute ondervoeding te maken kunnen krijgen. Verder zou het aantal mensen met acute voedselonzekerheid ten opzichte van 2019 bijna kunnen verdubbelen tot 265 miljoen.

SDG's in crisis?

Als je met dergelijk nieuws wordt geconfronteerd, is het gemakkelijk te denken dat alle hoop verloren is en dat we op weg zijn naar een aanzienlijke verslechtering. Met 70 landen die vaccinatieprogramma's voor kinderen stopzetten, behoort SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn - tot de meest getroffen landen. Op veel plaatsen zijn de gezondheidsdiensten voor kankerpatiënten of andere niet-COVID-19-infectieziekten stopgezet of onderbroken.

De pandemie heeft ook gevolgen gehad voor SDG 4 - Kwaliteitsonderwijs. Schoolsluitingen hebben meer dan 90 procent van de studentenpopulatie in de wereld getroffen - 1,6 miljard kinderen en jongeren zijn overgestapt op online leren, waardoor het moeilijk is goed onderwijs te blijven geven omdat niet iedereen de middelen heeft om dat te volgen.

Hoewel COVID-19 verschillende negatieve gevolgen had voor de SDG's, had het ook positieve gevolgen voor sommige, zoals klimaatverandering (SDG 13), leven onder water (SDG 14) en leven op het land (SDG 15). Aangezien veel fabrieken stopten en mensen hun auto thuis lieten, daalde de vervuiling aanzienlijk. Dit had een positief effect op de voortgang van de eerder genoemde SDG's.

Niettemin is de VN van mening dat het werken aan de SDG's de beste optie kan bieden om de gevolgen vanCOVID-19 te beperken, aangezien landen "prioriteit moeten geven aan maatregelen op drie gebieden: het beschermen van de reeds geboekte vooruitgang op weg naar de SDG's, het versnellen van de universele verstrekking van hoogwaardige basisdiensten, en het behouden van de milieuwinst van deze periode om trends in de aantasting van de natuur om te buigen".

Wat zijn jouw gedachten over dit onderwerp, en denkt u dat de wereld eindelijk samen zal komen en deze pandemie zal overwinnen om alle SDG's tegen 2030 te bereiken?


Hallo, ik ben Lea. Momenteel ben ik de Nationale Marketing Directeur van AIESEC in Nederland.
Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages om leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Je kunt hier meer lezen over leiderschapsgerelateerde onderwerpen.

Referenties:
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2468-2667%2820%2930189-4
https://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2020/06/recovery/

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!