SDG's in tijden van coronavirus

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in tijden van COVID-19

2015 stelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties The Sustainable Development Goals(SDG's) of The Global Goals vast. Deze doelen hebben tot doel verschillende problemen, zoals armoede, klimaatverandering, enz. aan te pakken en op te lossen, en moeten tegen 2030 zijn bereikt.

Op weg naar deze doelstellingen kwam er echter iets ongehoords op ons pad - de COVID-19 pandemie. In deze blog zullen we het hebben over de impact van COVID-19 op de SDG's. En verder, hoe wereldleiders de handen ineen moeten slaan en zich moeten aanpassen om deze nieuw ontstane uitdagingen het hoofd te bieden.

alle 17 mondiale doelen of SDG's

Impact van COVID op de wereld

Door de beperkingen die overheden wereldwijd opleggen, hebben veel industrieën moeite om hun activiteiten en werknemers in stand te houden. Verwacht wordt dat het mondiale bbp in 2020 met 5,2 procent zal krimpen. De grootste krimp van de economische activiteit sinds de Grote Depressie en veel erger dan de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009.

Als gevolg daarvan raken veel werknemers onverwacht werkloos en kunnen zij niet meer voor hun gezin zorgen. Volgens de VN zouden nog eens 10 miljoen kinderen in de wereld met acute ondervoeding te maken kunnen krijgen. Verder zou het aantal mensen met acute voedselonzekerheid ten opzichte van 2019 bijna kunnen verdubbelen tot 265 miljoen.

SDG's in crisis?

Als je met dergelijk nieuws wordt geconfronteerd, is het gemakkelijk te denken dat alle hoop verloren is en dat we op weg zijn naar een aanzienlijke verslechtering. Met 70 landen die vaccinatieprogramma's voor kinderen stopzetten, behoort SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn - tot de meest getroffen landen. Op veel plaatsen zijn de gezondheidsdiensten voor kankerpatiënten of andere niet-COVID-19-infectieziekten stopgezet of onderbroken.

De pandemie heeft ook gevolgen gehad voor SDG 4 - Kwaliteitsonderwijs. Schoolsluitingen hebben meer dan 90 procent van de studentenpopulatie in de wereld getroffen - 1,6 miljard kinderen en jongeren zijn overgestapt op online leren, waardoor het moeilijk is goed onderwijs te blijven geven omdat niet iedereen de middelen heeft om dat te volgen.

Hoewel COVID-19 verschillende negatieve gevolgen had voor de SDG's, had het ook positieve gevolgen voor sommige, zoals klimaatverandering (SDG 13), leven onder water (SDG 14) en leven op het land (SDG 15). Aangezien veel fabrieken stopten en mensen hun auto thuis lieten, daalde de vervuiling aanzienlijk. Dit had een positief effect op de voortgang van de eerder genoemde SDG's.

Niettemin is de VN van mening dat het werken aan de SDG's de beste optie kan bieden om de gevolgen vanCOVID-19 te beperken, aangezien landen "prioriteit moeten geven aan maatregelen op drie gebieden: het beschermen van de reeds geboekte vooruitgang op weg naar de SDG's, het versnellen van de universele verstrekking van hoogwaardige basisdiensten, en het behouden van de milieuwinst van deze periode om trends in de aantasting van de natuur om te buigen".

Wat zijn jouw gedachten over dit onderwerp, en denkt u dat de wereld eindelijk samen zal komen en deze pandemie zal overwinnen om alle SDG's tegen 2030 te bereiken?


Hallo, ik ben Lea. Momenteel ben ik de Nationale Marketing Directeur van AIESEC in Nederland.
Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages om leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Je kunt hier meer lezen over leiderschapsgerelateerde onderwerpen.

Referenties:
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2468-2667%2820%2930189-4
https://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2020/06/recovery/

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!