Vier belangrijke leiderschapskwaliteiten onder twintigers: Hoe jij als twintigjarige student nieuwe vormen van leiderschap kunt creëren - AIESEC in Nederland

Vier belangrijke leiderschapskwaliteiten onder twintigers: Hoe jij als twintigjarige student nieuwe vormen van leiderschap kunt creëren

Wanneer men spreekt over een definitie van leiderschap denkt men vaak een hiërarchische bedrijfscultuur. Ook wordt leiderschap vaak als intimiderend ervaren. Door de steeds sneller veranderende processen in de bedrijfswereld (globalisering) lijkt deze leiderschapsstijl echter langzaam te veranderen. Uit een recent psychologisch onderzoek is gebleken dat bijna 80 procent van het werk binnen een organisatie tegenwoordig in teamverband is gebeurd. Binnen deze teams is de etnische en gender diversiteit steeds hoger (bron: Leung, Chiu & Hong, 2011 en Smits 2015). Dit kan van grote invloed zijn op het functioneren van een team. Verder roept vragen op over hoe leiders hier op in zouden moeten spelen. Hoe twintigers als leiders van de toekomst hier tegenaan kijken, is een belangrijk vraagstuk voor bedrijven. Steeds meer bedrijven zijn namelijk op zoek naar twintigers met een flexibele gedachtegang met een brede algemene kennis, die een positieve bijdrage aan de bedrijfscultuur kunnen leveren. Maar de vraag is: hoe word jij een 'multiculturele' leider?

Wij hebben vast vier belangrijke leiderschapskwaliteiten op een rij gezet, zodat óók jij weet wat een goede leider hoort te zijn.

1. Kennis over verleden en toekomst

De meeste twintigers zijn opgegroeid met de mogelijkheid om steeds sneller toegang te krijgen tot informatie over andere culturen en landen. Één verklaring hiervoor is het groeiende aanbod van vacatures in het buitenland. Dit groeiende aanbod komt onder andere voort uit de globalisering binnen de bedrijfswereld. Werkgevers zijn hierdoor op zoek naar culturele en etnische diversiteit binnen hun bedrijf.

Een leider dient door deze snel veranderende bedrijfscultuur niet alleen bewust te zijn over het verleden en de lessen die daarvan geleerd zijn, maar ook wat er in de toekomst dient te gebeuren. Door een podium in het buitenland komen twintigers in professioneel contact met andere culturen waardoor ze sneller en op een jongere leeftijd kennis verwerven over de diverse culturen die de wereld kent en zo meer voorbereid zijn op de groei van diversiteit op de werkvloer. De twintigers met een podium in het buitenland op hun cv krijgen daarom steeds vaker de voorkeur bij bedrijven.

2. Persoonlijk contact en vertrouwen

Door een podium in het buitenland zorgt voor proactievere leiderschapsstijl. Ook helpt het een visie te ontwikkelen waarbij er goed met verandering omgegaan leert te worden. Een stage in het buitenland zorgt ervoor dat de communicatie binnen teams met grote diversiteit versterkt kan worden en dit is van positieve invloed op de toenemende groei van werken in teamverband. Door een podium in het buitenland en de daar uit voortkomende groei in diverse culturele kennis maakt men gemakkelijker contact met de diverse 'teamleden'. Dit zorgt voor meer vertrouwen onderling en motiveert om gezamenlijk te werken aan het sneller kunnen doorvoeren van veranderingen en het versterken van de kwaliteit binnen en van het bedrijf.

3. Groot aanpassingsvermogen

Door de groeiende trend van globalisering van bedrijven, wordt er leiders verwacht dat hij of zij flexibel om kan gaan met snelle veranderingen en verschillende culturen binnen een team. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat de meeste twintigers met meer kennis over diverse culturen, etniciteit en genderverschillen zijn opgegroeid. Dit heeft tot gevolg dat zij zich flexibeler kunnen opstellen dan oudere generaties. Door een stage in het buitenland is het mogelijk deze kwaliteiten in de praktijk te brengen en zo verder te ontwikkelen. Zo wordt je nóg aantrekkelijker voor bedrijven, doordat deze flexibiliteit steeds belangrijker wordt.

4. Zelfreflectie

Uit diverse onderzoeken en enquêtes blijkt dat de huidige twintigers streven naar een platte bedrijfsstructuur en het werken in teams wordt geprefereerd (bron: onderzoek van Deloitte gepubliceerd en geciteerd in Forbes, 2013). Zelfreflectie wordt ook als een steeds centraler begrip gezien in deze cultuur. Door deze kennis en open structuur krijgen individuen uit teams meer de kans om zelf dingen uit te vinden en zo kan jij als leider eventueel hulp bieden bij het vinden van hun kwaliteiten. Een podium in het buitenland kan bijdragen aan een zelfreflectie en zelfconfrontatie door de mogelijkheid om eigen culturele waarden met die van anderen te vergelijken. Dit is een leuke en leerzame manier om er achter te komen wat jij als leider écht belangrijk vindt. Ook biedt dit de mogelijkheid om te leren omgaan met de diverse individuele kwaliteiten van een team.

Wil jij deze leiderschapskwaliteiten ontwikkelen? Neem dan eens een kijkje op de rest van onze website om te zien wat wij jou te bieden hebben.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!