6 tips voor effectieve communicatie - AIESEC in Nederland

6 tips voor doeltreffende communicatie

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe effectief jouw communicatie is? Het maakt niet uit of u denkt dat u een expert of een amateur bent op het gebied van communicatie, het verbeteren van jouw vermogen om te communiceren is een eindeloos proces. In deze blog vindt u 6 fundamentele manieren die u zullen helpen effectiever te communiceren gedurende jouw leven.

Denk aan jouw non-verbaal

Wanneer men aan communicatie denkt, zijn de meeste mensen geneigd het non-verbale deel te vergeten. Non-verbale communicatie bestaat met name uit de toon van jouw stem, jouw bewegingen en gebaren, jouw oogcontact, jouw houding, jouw gezichtsuitdrukkingen, en jouw persoonlijk voorkomen. Studies hebben aangetoond dat een luisteraar zich de spreker vooral herinnert door zijn fysieke signalen. Vergeet daarom niet een open lichaamstaal te gebruiken en aarzel niet de nadruk te leggen op jouw non-verbale signalen om het verbale aan te vullen.

Luister naar anderen

Een ander aspect om te onthouden is dat communicatie niet alleen gaat over wat je zegt of hoe je je gedraagt, maar ook over luisteren. Om goed te kunnen communiceren moet je begrijpen hoe de ander zich voelt. Mensen delen over het algemeen als ze zich gehoord voelen, en daarvoor moet je empathie tonen. Onderbreek anderen niet en laat zien dat je geïnteresseerd bent in hun emoties.

Duidelijk communiceren

De derde tip is om duidelijk te communiceren. Als je snel of vaag praat, zal de luisteraar je wel horen, maar niet de boodschap krijgen die je probeert over te brengen. Probeer daarom langzamer te spreken en de woorden te articuleren. Een goede grammatica en woordenschat helpen ook, want de boodschappen zullen nauwkeuriger zijn als je de juiste woorden en tijden gebruikt. Ik raad je aan jezelf op te nemen en dan te luisteren. Een andere leuke manier om beter te worden is door te oefenen met het zeggen van tongue twisters!

Beheer jouw stress

Hoe vaak heb je spijt gehad dat je door stress iets verkeerds hebt gezegd? Dat is volkomen normaal! Veel van ons raken van nature gestrest als we communiceren. Maar door jouw stress te beheersen, zult u niet alleen minder spijt hebben, maar ook betere uitwisselingen. De beste tips om kalm te blijven zijn diep ademhalen, u richten op jouw doel, en niet bang zijn.

Neem jouw tijd

Stress is niet de enige factor die kan verhinderen dat u correct communiceert; te snel praten kan dat ook. Neem inderdaad de tijd om na te denken voordat u jouw ideeën uitspreekt. Het verkeerde zeggen of op het verkeerde moment kan schade toebrengen aan jouw spraak. Zwijgen is niet slecht. Het is veiliger te pauzeren dan willekeurige dingen te zeggen om deze stilte te vermijden. U moet niet aarzelen om een moment te nemen om jouw gedachten te verzamelen.

Heb vertrouwen

Wees ten slotte c.o.n.f.i.d.e.n.t. Door assertief te zijn en rekening te houden met de 5 voorgaande tips, zult u jouw uw zelfvertrouwen vergroten, en dit zal tot uiting komen in jouw communicatie. Wees eerlijk tegen anderen en respecteer jouw de luisteraar. U zult daardoor minder overdenken en luid en duidelijk spreken. Ik ben ervan overtuigd dat u het kunt!

jouw U bent nu klaar om het volgende gesprek te voeren. U kent de in's en out's van effectieve communicatie! Ik reken op je om indruk te maken op jouw volgende luisteraar(s).

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!