Detective Dave - AIESEC in Nederland

Detective Dave

Iemand, alsjeblieft, bel 112!

De telefoon gaat op het politiebureau. Rechercheur Dave neemt de telefoon op en hem wordt verteld dat hij naar een bureau aan de Warandelaan 2 in Tilburg moet komen. Na een snelle rit komt hij aan en wordt hij geïnformeerd over het gepleegde misdrijf. Blijkbaar is er tijdens kantooruren een man vermoord op zijn eigen werkplek. Detective Dave gaat het bureau binnen en inspecteert de ruimte. Op het eerste gezicht lijkt alles vrij normaal, een bureau met wat losse papieren, een laptop, wat foto's van de familie van het slachtoffer, een kalender, en veel bloed. Wanneer Dave echter alles wat meer in detail inspecteert, merkt hij dat er enkele getallen met bloed op de kalender zijn geschreven. Na verdere inspectie verzint hij een 6, een 4, een 9, een 10 en een 11. 

Na ondervraging van de medewerkers van het slachtoffer zijn er een paar mogelijke verdachten. Allereerst is er David, die uit was op de baan van het slachtoffer, Julie, die vroeger uitging met het slachtoffer, Jason, die bevriend was met het slachtoffer, maar deze vriendschap eindigde toen het slachtoffer verkering kreeg met Julie. Tenslotte is er Sofie, die het slachtoffer vond. Na het bekijken van alle aanwijzingen, kwam Dave erachter wie de moordenaar is.

Kun je dat?

Denk buiten de doos

Misschien heb je dit gevonden raadsel of misschien duurde het wat langer. Hoe moeilijk het ook voor je was, uiteindelijk ben je waarschijnlijk tot het antwoord gekomen. Het oplossen van raadsels is iets waarvoor je vaak denk buiten de doos om tot de oplossing te komen. Dat komt omdat het antwoord op het eerste gezicht vaak minder voor de hand ligt. Maar als je eenmaal weet wat het antwoord moet zijn, lijkt de vergelijking vaak vrij eenvoudig.

Ook al is er in dit voorbeeld maar één antwoord mogelijk, in veel praktijkgevallen zijn er vaak meerdere antwoorden op één vraag mogelijk. Mensen die oplossingsgericht zijn, hebben de neiging oplossingen te vinden voor dingen die vrij moeilijk zijn, en zijn toch in staat oplossingen te bedenken die een zo duidelijk en snel mogelijke oplossing bieden als menselijkerwijs mogelijk is. Zij hebben de neiging zeer kritisch na te denken en nemen antwoorden niet als vanzelfsprekend aan, maar blijven de 'waarom'-vraag stellen.

Mensen, taak of oplossing?

Vaak beschrijven mensen zichzelf als mensgericht of taakgericht, in plaats van oplossingsgericht. Oplossingsgerichtheid is echter een zeer waardevolle vaardigheid die zowel binnen als buiten het bedrijfsleven van pas kan komen.

En hoewel sommige mensen van nature meer oplossingsgericht zijn dan anderen, geloof ik dat je jezelf gemakkelijk kunt trainen om beter te worden in oplossingsgerichtheid als je (eenvoudige) dingen vaker ter discussie gaat stellen.

Het antwoord op het raadsel is Jason

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!