Detective Dave - AIESEC in Nederland

Detective Dave

Iemand, alsjeblieft, bel 112!

De telefoon gaat op het politiebureau. Rechercheur Dave neemt de telefoon op en hem wordt verteld dat hij naar een bureau aan de Warandelaan 2 in Tilburg moet komen. Na een snelle rit komt hij aan en wordt hij geïnformeerd over het gepleegde misdrijf. Blijkbaar is er tijdens kantooruren een man vermoord op zijn eigen werkplek. Detective Dave gaat het bureau binnen en inspecteert de ruimte. Op het eerste gezicht lijkt alles vrij normaal, een bureau met wat losse papieren, een laptop, wat foto's van de familie van het slachtoffer, een kalender, en veel bloed. Wanneer Dave echter alles wat meer in detail inspecteert, merkt hij dat er enkele getallen met bloed op de kalender zijn geschreven. Na verdere inspectie verzint hij een 6, een 4, een 9, een 10 en een 11. 

Na ondervraging van de medewerkers van het slachtoffer zijn er een paar mogelijke verdachten. Allereerst is er David, die uit was op de baan van het slachtoffer, Julie, die vroeger uitging met het slachtoffer, Jason, die bevriend was met het slachtoffer, maar deze vriendschap eindigde toen het slachtoffer verkering kreeg met Julie. Tenslotte is er Sofie, die het slachtoffer vond. Na het bekijken van alle aanwijzingen, kwam Dave erachter wie de moordenaar is.

Kun je dat?

Denk buiten de doos

Misschien heb je dit gevonden raadsel of misschien duurde het wat langer. Hoe moeilijk het ook voor je was, uiteindelijk ben je waarschijnlijk tot het antwoord gekomen. Het oplossen van raadsels is iets waarvoor je vaak denk buiten de doos om tot de oplossing te komen. Dat komt omdat het antwoord op het eerste gezicht vaak minder voor de hand ligt. Maar als je eenmaal weet wat het antwoord moet zijn, lijkt de vergelijking vaak vrij eenvoudig.

Ook al is er in dit voorbeeld maar één antwoord mogelijk, in veel praktijkgevallen zijn er vaak meerdere antwoorden op één vraag mogelijk. Mensen die oplossingsgericht zijn, hebben de neiging oplossingen te vinden voor dingen die vrij moeilijk zijn, en zijn toch in staat oplossingen te bedenken die een zo duidelijk en snel mogelijke oplossing bieden als menselijkerwijs mogelijk is. Zij hebben de neiging zeer kritisch na te denken en nemen antwoorden niet als vanzelfsprekend aan, maar blijven de 'waarom'-vraag stellen.

Mensen, taak of oplossing?

Vaak beschrijven mensen zichzelf als mensgericht of taakgericht, in plaats van oplossingsgericht. Oplossingsgerichtheid is echter een zeer waardevolle vaardigheid die zowel binnen als buiten het bedrijfsleven van pas kan komen.

En hoewel sommige mensen van nature meer oplossingsgericht zijn dan anderen, geloof ik dat je jezelf gemakkelijk kunt trainen om beter te worden in oplossingsgerichtheid als je (eenvoudige) dingen vaker ter discussie gaat stellen.

Het antwoord op het raadsel is Jason

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!