Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out?
Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt.
Linktekst
Burnout is een woord dat we in ons dagelijks leven steeds vaker horen. Misschien heb je het zelf meegemaakt, of misschien heb je een vriend of familielid die het heeft meegemaakt. Vaak is het mogelijk om van een burn-out te herstellen, en gelukkig is het ook iets waar we aan kunnen werken om het te voorkomen door voldoende rust te nemen. Rust is echter niet zo eenvoudig als voldoende slapen! In dit artikel zullen we de theorie van Dr. Dalton-Smithmet u delen, die het idee presenteert dat mensen op zeven belangrijke gebieden van hun leven gelijkwaardig herstel nodig hebben om een burn-out te voorkomen.

Lichamelijke rust
Gebrek aan slaap en overtraining putten de energie van jouw lichaam uit. Als je deze rust mist, kun je vermoeidheid en lichaamspijn voelen. Fysieke rust omvat zowel een actieve als een passieve component.

Passief:
 • Hoogwaardige slaap
 • Het nemen van powernaps naar behoefte

Actief (verbetering van de bloedsomloop en flexibiliteit van het lichaam):

 • Stretch
 • Laat je masseren
 • Doe wat yoga
Mentale rust
Y
U kunt merken dat het u aan geestelijke rust ontbreekt als u niet in staat bent de jouw racende geest tot rust te brengen wanneer u gaat liggen slapen of vergeet waarom u een kamer bent binnengegaan.
Enkele tips om deze rust te nemen:
 • Plan gedurende de dag pauzes in om u eraan te herinneren het rustiger aan te doen.
 • Schrijf jouw to-dos op (helpt jouw mind weten dat er een stap is gezet, vooral als je dit 's nachts voor het slapen gaan voelt)
 • Heb een ritueel om jouw werkdag af te sluiten
 • Mediteren
Sociale rust
De naam kan misleidend zijn; het gaat niet zozeer om de kwantiteit van jouw sociale interacties, maar om de kwaliteit! Het gaat om de evaluatie van jouw relaties.
 • Breng meer tijd door met mensen die je energie geven, die positief en ondersteunend zijn.
 • Breng minder tijd door met mensen die jouw energie stelen.
 • Als je introvert bent, maak dan tijd vrij om alleen te zijn...
 • Investeer in "quality time" momenten (uit de theorie van de 5 liefdestalen)
Geestelijke rust
Spirituele rust heeft te maken met de fundamentele behoefte die wij als mens hebben om erbij te horen. Als je dit soort rust mist, kun je je verloren voelen en denken dat het leven geen doel heeft.

Deel uitmaken van iets dat groter is dan jezelf

 • Vrijwilliger (met aiesec.)
 • Werk een baan die doelgericht aanvoelt
 • Deelnemen aan op geloof gebaseerde activiteiten (indien afgestemd op jouw geloofssysteem)
Zintuiglijke rust
Een van de meest voorkomende behoeften van onze generatie als gevolg van onze betrokkenheid bij de moderne technologische wereld van vandaag - we zitten in een constante stroom van zintuiglijke stimulatie (felle lichten, computerschermen, achtergrondgeluiden, enz).
 • Simpele acties als jouw ogen sluiten voor een minuut in het midden van de dag
 • Neem een pauze van de sociale media
 • Schakel jouw meldingen uit voor bepaalde uren van de dag (geluiden en visuele waarschuwingen)
 • Beperk videovergaderingen en schermtijd
 • Zorg voor een ontspannende sfeer 's avonds (rustgevende muziek, kaarsen, enz.)
Emotionele rust
Emotioneel rustgebrek ontstaat wanneer je het gevoel hebt dat je niet authentiek kunt zijn. Als mensen hebben we tijd en ruimte nodig om onze gevoelens vrij te uiten en mensen niet meer te behagen.
 • Tijd doorbrengen in een veilige omgeving met mensen bij wie je authentiek kunt zijn.
 • Onthoud dat je meer dan genoeg bent!
 • Zoek de hulp van een therapeut als je je opgesloten voelt om emotionele arbeid los te laten
Creatieve rust
Dit is het soort rust dat we voelen als we schoonheid in welke vorm dan ook ervaren en waarderen, waardoor een gevoel van ontzag en verwondering opnieuw ontstaat. Het is vooral belangrijk voor iedereen die problemen moet oplossen of nieuwe ideeën moet bedenken.
Natuurlijk:
 • Geniet van een zonsopgang of zonsondergang
 • Maak een wandeling in de natuur
 • Tijd doorbrengen met dieren
Door mensen gemaakte
 • Bezoek een museum of kunstfestival
 • Ga in op inspirerende muziek, boeken, documentaires, enz.
 • Maak van jouw werkplek een plek van inspiratie door afbeeldingen van plaatsen waar u van houdt of kunstwerken weer te geven.

Als u aan een burn-out lijdt of iemand kent die symptomen ervaart, rust dan alstublieft uit. Zoek alsjeblieft hulp.

Meer lezen
Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!