Hoe om te gaan met teleurstellingen? - AIESEC in Nederland

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Dit is niet een andere Corona-blog. Terwijl ik dit stukje schrijf, moet ik echter steeds denken aan de huidige pandemie in de wereld. Bijna iedereen in de wereld heeft getroffenof het nu groot of klein is. Hier in Nederland is de grootste verandering waaraan mensen zich op dit moment moeten aanpassen het bewaren van afstand tot elkaar (1,5 meter). Maar ook al is deze verandering moeilijk, niet erg prettig en misschien zelfs teleurstellend, er is een verschil in hoe je met deze veranderingen om kunt gaan. Net zoals we met de Corona-situatie moeten omgaan, moeten we met andere situaties die minder leuk uitpakken dan we wilden. Om u in dergelijke situaties te helpen, vertel ik u graag mijn tips over hoe deal met teleurstellingen.

 

 

Vaststelling van de verwachtingen

Allereerst houdt het gevoel van teleurstelling vaak rechtstreeks verband met jouw verwachtingen. Sommige mensen zullen zeggen dat je voor belangrijke dingen geen hoge verwachtingen moet stellen jouw . Ik ben het daar echter niet mee eens. Ik geloof dat het beter in te stellen hoog verwachtingen in het algemeen en risico de kans om teleurgesteld te raken dan om laag verwachtingen, maar voel je niet tevreden als je het eenmaal bereikt hebt. Zorg er echter voor dat je jouw verwachtingen zo stelt dat ze haalbaar. Bij het schrijven van jouw scriptie, bijvoorbeeld, is het goed om hoge verwachtingen te stellen, om ervoor te zorgen dat je alles geeft wat je kunt. Verwacht echter niet dat je een 9,5 krijgt, want dat is waarschijnlijk erg onrealistisch.

Het is oké om je verdrietig te voelen

Wanneer je te maken krijgt met teleurstellingen, bedenk dan dat het oké is om je een beetje down te voelen dat de dingen niet zijn gegaan zoals je ze je had voorgesteld. Natuurlijk moet je uiteindelijk met de situatie omgaan, maar het is oké om je een tijdje verdrietig te voelen. Erkennen dat ik de tijd kan nemen om ergens verdrietig over te zijn, helpt me om te kalmeren. Een andere tip is om in gedachten te houden dat zonder deze teleurstellingen de positieve dingen in het leven niet als goed worden ervaren. Of anders gezegd, zonder downs in jouw het leven, zijn er geen ups.

Communiceer jouw gevoelens

Wat kan je nog meer helpen om met deze situaties om te gaan? De gouden tip voor mij is dat communicatiede sleutel is. Zoals bij veel andere dingen in het leven is communicatie zeer, zeer belangrijk. Het maakt niet uit of de teleurstellende situatie relatief klein of groot is. Over het algemeen helpt het altijd als ik mijn gevoelens met andere mensen kan delen. Deze mensen zullen je waarschijnlijk troosten waardoor je de situatie al positiever kunt bekijken. Probeer echter duidelijk uit te leggen wat je voelt. In plaats van mensen te vertellen wat er is gebeurd en te zeggen dat u verdrietig of teleurgesteld bent, zal het u helpen. Dit zal u helpen bij het zoeken naar een oplossing.

Bekijk het altijd van de zonnige kant...

Last but not least, probeer de situatie zo positief mogelijk te bekijken. Ik weet dat dit moeilijk is, maar als je jezelf een tijdje verdrietig hebt laten zijn, probeer dan te bedenken hoe je het probleem kunt oplossen en bekijk de situatie vanuit een positiever perspectief.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!