Uitwisseling naar Sri Lanka

Uitwisseling in Sri Lanka

Mijn tijd in Sri Lanka

De meest ongelooflijke en hartverwarmende ervaring die ik deze zomer had, was werken op een school in Sri Lanka. De school is gespecialiseerd in onderwijs aan kinderen met autisme en het syndroom van Down. Een bijzonder aspect van de school is dat de directrice een 70+ vrouw is (weet het niet precies, want je vraagt een dame nooit naar haar leeftijd), die het onderhoud van de school betaalt door danslessen te geven aan de plaatselijke universiteit. Ze heeft veel indruk op me gemaakt, met alles wat ze in vijf jaar heeft bereikt en ik kan gerust zeggen dat ik nu een nieuw rolmodel heb!

Hoe het allemaal begon

Vijf jaar geleden begon de school klein. Maar nu zitten er in totaal ongeveer 30 leerlingen, verdeeld over drie klassen. Naast het werken aan competenties leren de kinderen ook discipline en helpen ze met alledaagse taken. Die taken omvatten opruimen, tuinieren en naaien. Een ander belangrijk onderdeel van de school is het voor- en naschoolse gebed. Ook openbare scholen doen hieraan mee, en ik vond het fascinerend om ook dit onderdeel van de Sri Lankaanse cultuur mee te maken.

s Middags is er een gezamenlijke lunch. De meeste de kinderen kunnen zelf eten, en degenen die dat niet kunnen, worden geholpen door hun moeder. De school verstrekt elke dag gratis drie maaltijden. Meestal bereiden de moeders, die vrijwillig helpen, dit voor.

Mijn ervaring

Ik had het gevoel dat iedereen in de school gericht was op het welzijn van de kinderen. De leraren organiseren de lessen heel goed, en de kinderen behandelen hen met respect. Hoewel de communicatie soms moeilijk was (niet alle kinderen spreken en begrijpen Engels), waren alle kinderen liefdevol en behulpzaam. Het voelde eigenlijk als een grote familie. Eén opmerking, waar ik een beetje om moest lachen, was dat de kinderen elkaar als broers en zussen behandelen. Ze plagen en corrigeren en helpen elkaar. Zodra een kind niet luistert, geeft niet alleen de leraar, maar ook de andere kinderen hem de les. 

De sfeer in de school heeft me echt geraakt. Ik weet dat iedereen in het project zijn best doet om de kinderen te helpen en te steunen. Het enige wat hen beperkt zijn hun middelen.

Ik ben zo dankbaar dat ik deel mag uitmaken van deze gemeenschap...enme deel te voelen van iets groters.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!