Waarom zou u vrijwilligerswerk doen? - AIESEC in Nederland

Waarom zou u vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk lijkt voor sommige mensen een verspilling van tijd en moeite zonder er iets voor terug te krijgen, ben jij een van hen? Het is niet erg als je dat bent, want in deze blog leggen we je uit waarom je vrijwilligerswerk zou moeten overwegen en hoe het je zowel persoonlijk als professioneel voordeel oplevert. Ja, je leest het goed, er zijn enkele professionele voordelen aan vrijwilligerswerk die je later zult leren kennen.

 

Een bestuursjaar doen is ook een voorbeeld van vrijwilligerswerk.

Harde vaardigheden vs. zachte vaardigheden

Als studenten zijn we geneigd ons meer te richten op harde vaardigheden. Wat betekenen harde vaardigheden?

In het kort zijn harde vaardigheden leerbare vaardigheden die gemakkelijk te kwantificeren zijn, zoals een diploma of een certificaat, beheersing van een vreemde taal, computerprogrammering, enz.

Hoewel deze vaardigheden belangrijk zijn voor ons om een baan te vinden en een beroepsleven te beginnen, zijn ze niet genoeg. Oké ik weet het, u zult wel zeggen wat kan ik nog meer doen dan studeren en mijn diploma of certificaat halen?

Laten we u kennis laten maken met een andere reeks vaardigheden die door studenten sterk worden onderschat: wat zijn soft skills?

Zachte vaardigheden of ook wel bekend als mensenkennis of interpersoonlijke vaardighedenHet Collins English dictionary definieert deze vaardigheden als "wenselijke kwaliteiten voor bepaalde vormen van werk".die niet afhankelijk zijn van verworven kennis". Zachte vaardigheden omvatten: communicatie, flexibiliteitleiderschap, teamwerk, tijdmanagement enz.

Oké, dus nu je het verschil weet tussen harde en zachte vaardigheden, hoe kun je die verwerven?

Voor de harde vaardigheden Het is jouw formeel onderwijs, cursussen en trainingen die je kunt volgen om jouw graad of certificering te krijgen, maar hoe zit het met de zachte vaardigheden?

Dan wordt vrijwilligerswerk relevant. Formeel onderwijs geeft je een precieze set technische vaardigheden, maar geeft je niet de volledige ruimte om bijvoorbeeld jouw leiderschap of teamwerk te ontwikkelen.

Wat heb je eraan als vrijwilliger?  

Als vrijwilliger krijg je, ongeacht het soort werk dat je doet, de kans om deze vaardigheden in de praktijk te ontwikkelen.

n professional die kan worden samengevat in:

 

Vrijwilligerswerk in het buitenland is geweldig om een land te verkennen en tegelijkertijd te reizen en jezelf te ontwikkelen.

jouw netwerk laten groeien

Dit kan worden beschouwd als een persoonlijk en professioneel voordeel. Tijdens je vrijwilligerswerk leer je veel mensen kennen en werk je nauw met hen samen, waardoor jouw je contactenlijst langer en sterker wordt. Niet alleen zul je veel vrienden hebben die je af en toe kunt ontmoeten. Maar ook professioneel, want het zal jouw kansen op een baan of stage vergroten. Door jouw groot netwerk, waardoor je meer mogelijkheden en exposure krijgt.

Ervaring opdoen en nieuwe vaardigheden leren

Als vrijwilliger krijg je de kans om op verschillende gebieden te werken en met veel mensen om te gaan. Op die manier raak je ermee vertrouwd, ontwikkel je jouw communicatievaardigheden, maar ook time management, aanpassingsvermogen, onderhandelen, spreken in het openbaar enz.

jouw mentale gezondheid verbeteren

Alleen zijn en weinig interactie met anderen is niet goed voor onze geestelijke gezondheid. Vrijwilligerswerk biedt je de kans om dat wel te doen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan jouw gemeenschap.

Maak jouw het leven zinvoller

Vrijwilligerswerk gaat over teruggeven en daarbij krijg je het gevoel dat je deel uitmaakt van iets groters. Je zult zien dat jouw invloed heeft op anderen en hoe het de wereld een beetje beter maakt.

Meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen

Veel mensen missen steun. Ze hebben misschien wel vrienden, maar die steunen hen niet echt. Dit kan bij jou het geval zijn en dat is niet erg. Je kunt altijd echte vrienden vinden die je steunen en er voor je zijn. En vrijwilligerswerk is een geweldige ruimte voor je om er een paar te vinden, zoals ik persoonlijk heb gedaan. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen en je echt goed voelen over jezelf omdat je in een ondersteunende omgeving bent die je de kans geeft jezelf te uiten.

Uiteindelijk wil ik u achterlaten met dit citaat:

"Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn."

- Sherry Anderson...

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!