Waarom zou u vrijwilligerswerk doen? - AIESEC in Nederland

Waarom zou u vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk lijkt voor sommige mensen een verspilling van tijd en moeite zonder er iets voor terug te krijgen, ben jij een van hen? Het is niet erg als je dat bent, want in deze blog leggen we je uit waarom je vrijwilligerswerk zou moeten overwegen en hoe het je zowel persoonlijk als professioneel voordeel oplevert. Ja, je leest het goed, er zijn enkele professionele voordelen aan vrijwilligerswerk die je later zult leren kennen.

 

Een bestuursjaar doen is ook een voorbeeld van vrijwilligerswerk.

Harde vaardigheden vs. zachte vaardigheden

Als studenten zijn we geneigd ons meer te richten op harde vaardigheden. Wat betekenen harde vaardigheden?

In het kort zijn harde vaardigheden leerbare vaardigheden die gemakkelijk te kwantificeren zijn, zoals een diploma of een certificaat, beheersing van een vreemde taal, computerprogrammering, enz.

Hoewel deze vaardigheden belangrijk zijn voor ons om een baan te vinden en een beroepsleven te beginnen, zijn ze niet genoeg. Oké ik weet het, u zult wel zeggen wat kan ik nog meer doen dan studeren en mijn diploma of certificaat halen?

Laten we u kennis laten maken met een andere reeks vaardigheden die door studenten sterk worden onderschat: wat zijn soft skills?

Zachte vaardigheden of ook wel bekend als mensenkennis of interpersoonlijke vaardighedenHet Collins English dictionary definieert deze vaardigheden als "wenselijke kwaliteiten voor bepaalde vormen van werk".die niet afhankelijk zijn van verworven kennis". Zachte vaardigheden omvatten: communicatie, flexibiliteitleiderschap, teamwerk, tijdmanagement enz.

Oké, dus nu je het verschil weet tussen harde en zachte vaardigheden, hoe kun je die verwerven?

Voor de harde vaardigheden Het is jouw formeel onderwijs, cursussen en trainingen die je kunt volgen om jouw graad of certificering te krijgen, maar hoe zit het met de zachte vaardigheden?

Dan wordt vrijwilligerswerk relevant. Formeel onderwijs geeft je een precieze set technische vaardigheden, maar geeft je niet de volledige ruimte om bijvoorbeeld jouw leiderschap of teamwerk te ontwikkelen.

Wat heb je eraan als vrijwilliger?  

Als vrijwilliger krijg je, ongeacht het soort werk dat je doet, de kans om deze vaardigheden in de praktijk te ontwikkelen.

n professional die kan worden samengevat in:

 

Vrijwilligerswerk in het buitenland is geweldig om een land te verkennen en tegelijkertijd te reizen en jezelf te ontwikkelen.

jouw netwerk laten groeien

Dit kan worden beschouwd als een persoonlijk en professioneel voordeel. Tijdens je vrijwilligerswerk leer je veel mensen kennen en werk je nauw met hen samen, waardoor jouw je contactenlijst langer en sterker wordt. Niet alleen zul je veel vrienden hebben die je af en toe kunt ontmoeten. Maar ook professioneel, want het zal jouw kansen op een baan of stage vergroten. Door jouw groot netwerk, waardoor je meer mogelijkheden en exposure krijgt.

Ervaring opdoen en nieuwe vaardigheden leren

Als vrijwilliger krijg je de kans om op verschillende gebieden te werken en met veel mensen om te gaan. Op die manier raak je ermee vertrouwd, ontwikkel je jouw communicatievaardigheden, maar ook time management, aanpassingsvermogen, onderhandelen, spreken in het openbaar enz.

jouw mentale gezondheid verbeteren

Alleen zijn en weinig interactie met anderen is niet goed voor onze geestelijke gezondheid. Vrijwilligerswerk biedt je de kans om dat wel te doen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan jouw gemeenschap.

Maak jouw het leven zinvoller

Vrijwilligerswerk gaat over teruggeven en daarbij krijg je het gevoel dat je deel uitmaakt van iets groters. Je zult zien dat jouw invloed heeft op anderen en hoe het de wereld een beetje beter maakt.

Meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen

Veel mensen missen steun. Ze hebben misschien wel vrienden, maar die steunen hen niet echt. Dit kan bij jou het geval zijn en dat is niet erg. Je kunt altijd echte vrienden vinden die je steunen en er voor je zijn. En vrijwilligerswerk is een geweldige ruimte voor je om er een paar te vinden, zoals ik persoonlijk heb gedaan. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen en je echt goed voelen over jezelf omdat je in een ondersteunende omgeving bent die je de kans geeft jezelf te uiten.

Uiteindelijk wil ik u achterlaten met dit citaat:

"Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn."

- Sherry Anderson...

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!